Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednostavno kulinarstvo

Kako kuhati s tri do četiri namirnice?

tjestenina
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
01.12.2013.
u 12:00

Priprema hrane od samo tri namirnice nije nikakva novost niti moderna izmišljotina svjetskih okrunjenih kuharskih glava, već se ona krije u tradiciji kuhanja naših baka koju smo nepravedno zapostavili.

Ulje, češnjak i parmezan sasvim su dostojna pratnja špagetima skuhanim “al dente”, a nakon tanjura te jednostavne hrane lizat ćete prste baš kao i da pripremate umak od rajčica kojem također ne treba više od tri namirnice, ili carbonaru koju ćete pripremiti s malo pancete, jajem i vrhnjem. Za one koji misle da je mesni obrok složen također vrijedi isto pravilo – meso, ulje i zelena salata, a ništa više ne zahtijevaju ni juhe – mrkvu, celer i luk.

Minestrone, juha-varivo koju simbolizira različitost i šarenilo, također ne broji više od četiri namirnice.Sve ono sitno što dodajete uz osnovnu hranu stvar je osobnosti, svojevrsni pečat domaćice, bilo da je to bosiljak, timijan, metvica, ružmarin...Čarolija jednostavnosti pripreme ukusnih jela vrti se oko brojke tri odnosno četiri. Priprema hrane od samo tri namirnice nije nikakva novost niti moderna izmišljotina svjetskih okrunjenih kuharskih glava, već se ona krije u tradiciji kuhanja naših baka koju smo nepravedno zapostavili.

Uzmite papir i olovku i promislite... U tren oka nastat će pred vama popis od barem stotinu jela koja možete pripremiti od tri, najviše četiri namirnice. No magične se brojke tri i četiri vežu ne samo za količinu namirnica koje se koriste za pripremu obroka već i za njihove osobine i način pripreme. Hrana koju rabimo treba biti domaća, svježa i sezonska, a pripremamo je brzo, jednostavno i uz minimalnu termičku obradu.

Zbog svega toga zahvalan će nam biti organizam, uštedjet ćemo vrijeme nabave, pripreme i pranja namirnica, a kuhanje će postati zabavno i zanimljivo.Za uspjeh takvog načina kuhanja ključan je izbor namirnica. Ne vodite se željom za kreativnom kuhinjom tako da kupite sve što je taj dan svježe na tržnici. Kupite samo ono što ćete taj ili idući dan koristiti i kombinirajte unaprijed.

>>Ovih pet činjenica povezanih s hranom sigurno niste znali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije