Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Kako izgleda kada tri sjajna crvena vina spajamo s glazbom?

crveno vino
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
17.12.2015.
u 12:00

Jeste li znali? Prema istraživanjima, žene imaju izoštrenija osjetila, a samim time su i bolji degustatori vina. Crvena vina sjajno prate steakove, čokoladu, jela na bazi divljači i janjetine, tunu, odležane tvrde sireve, čokoladu...

Jedan od bitnih kriterija koji određuje superlativ “najbolje”, iako zvuči lagano pretenciozno, temelji se na različitostima i vrijednostima velikih vina. Najvažnije je naglasiti da različitosti i vrijednosti nastaju ponajprije u vinogradu, a tek kasnije u podrumu valoriziraju se filozofijom onoga koji kreira vino.

Zbog čega je najvažniji faktor vinograd odnosno mikrolokacija koja okružuje lozu? Nije isto ako odrastemo u Zagorju, Slavoniji, Dalmaciji ili npr. Brazilu. U svakoj od tih regija ili država postoje klimatske, geološke i kulturološke razlike koje mogu utjecati na našu genetiku. Isto je i s vinima. Francuzi koriste izraze climat ili terroir i obično ta vina nose naziv vinograda iz kojeg su potekla (Dingač, Postup, La Tache ili Erdener Prälat). Dakle, climat ili terroir sve je ono što okružuje lozu, a poslije se reflektira u vinu: klima, sastav tla, položaj vinograda, sorta i čovjek.

Ovo je moj izbor velikih i najboljih crvenih vina Hrvatske. Smatram da svatko od nas drukčije reagira i na drugačiji način doživljava pojedino vino, tako da se i ova mini selekcija temelji isključivo na subjektivnim preferencijama. Iz zapadne Istre, sa Stancije Meneghetti stiže MENEGHETTI CRVENO (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) 2009. Vino je duboke rubinske boje s granatnom nijansom, na stijenci čaše ostavlja vrlo spore vinske suze, mirisi cedra, slatkastih začina, vanilije, cimeta, kakaa, intenzivne voćne note sušene šljive, crnog ribiza i prezrele višnje isprepletene su s notama ljubičice, kave, dima. Beskrajno kompleksno. U okusu je toplo, krasi ga savršeno elegantna struktura, zaokruženi baršunasti tanini, naglašena svježina, u retru voćnost preuzima dominaciju, finale iznimno dug. Iz srednje Istre GIORGIO CLAI potpisuje BROMBONERO (Refošk) 2009. Brombonero je duboke i neprobojne rubinske boje, djeluje gusto, miris je u prvoj fazi malo zatvoren, nakon par minuta u čaši lagano se otvaraju mirisi mošusa, sirupa od višnje, balzamika, čokolade, moke, sušenog mediteranskog bilja, mokrog kamena, začina.

Na nepcu djeluje sočno i koncentrirano, sjajnog balansa između kiselina, alkohola i snažne strukture vina, glatkih zrelih tanina, vraćaju se mirisi percipirani na nosu, finale je beskrajno dug. MEDVID (2010.) vino je rubinske boje s granatnom nijansom, djeluje gusto, vinske suze su vrlo spore. Aromatika se u čaši sporo otvara te dolaze do izražaja balzamske note, kokos, slatki začini, papar, klinčić i čokolade, a na drugom nosu ukuhano voće, šljive. Na nepcu grije.

>>Mjehurići za posebne prigode sjajno ljube i sirovu hranu

>>ROSÉ - besramna podatnost sljubljivanja sa svakom hranom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije