Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaže meta studija

Kada se umjereno konzumira crno vino ženama i muškarcima može poboljšati seksualni život

Shutterstock
06.07.2023.
u 08:00

Istraživanje je pokazalo da antioksidansi u crnom vinu mogu poboljšati zdravlje krvožilnog sustava, omogućujući tako veći protok krvi što pomaže i u postizanju i održavanju erekcije, pišu autori meta studije.

Nedavno je u časopisu Journal of Clinical Medicine objavljena meta studija u koju je uvršteno čak 30 godina istraživanja utjecaja crnog vina na organizam, a njeni autori kažu kako su napokon pronašli dovoljno dokaza da crno vino može ženama i muškarcima pomoći da više uživaju u svom seksualnom životu. Za to su, kažu, najzaslužniji polifenoli, spojevi koji se u njemu nalaze i koji jačaju libido, a osim crnog vina, u većim ih koncentracijama sadrže i tamna čokolada, crni čajevi, neke biljke i neko voće i povrće. Polifenoli naime imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprječavaju slobodne radikale i druge kemikalije da izazovu tzv. oksidativni stres koji ubrzava starenje i može oštetiti stanice te se, prema Medical News Today povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima; uključujući karcinome, bolesti srca, moždani udar, artritis, imunološke poremećaje, Parkinsonovu bolest i druga stanja.

"Istraživanja su pokazala da antioksidansi u crnom vinu mogu poboljšati zdravlje krvožilnog sustava, omogućujući tako veći protok krvi, što pomaže i u postizanju i održavanju erekcije", napisali su autori. Osim toga, dodaju, crno vino može znatno poboljšati i razinu testosterona, hormona odgovornog za seksualni nagon kod muškaraca i žena. "Fascinantno je da su žene koje ga konzumiraju umjereno (jednu do dvije čaše dnevno) u rezultatima studija pokazale i izraženiju seksualnu želju i veću vaginalnu vlažnost od zdravih žena iste životne dobi koje nikada ne konzumiraju crno vino",  napisali su autori. A dokazano je, dodaju, i da prisutnost etanola u crnom vinu, točnije njegova interakcija s polifenolima, može igrati važnu ulogu i u zdravlju i funkcionalnosti reproduktivnog sustava, prenosi NY Post.

Ukratko, studije su otkrile kako crno vino, kada se konzumira u umjerenim količinama, potencijalno može biti korisno i za osobe koje pate od erektilne disfunkcije, te da može pozitivno utjecati na funkciju muških i ženskih reproduktivnih organa, za što su opet zaslužna njegova antioksidativna svojstva. Ipak, ključni dio tog djelovanja krije se, naglašavaju autori, u njegovoj umjerenoj konzumaciji. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, umjerena konzumacija alkohola su dva pića dnevno ili manje za muškarce i jedno piće dnevno ili manje za žene.

"Potrebno je još više istraživanja kako bi se potvrdila točna uloga i EtOH [etanola] i polifenola u polju muškog i ženskog seksualnog zdravlja, no za sada smo ipak dokazali da crno vino zbog svojih antioksidativnih spojeva, kada se umjereno konzumira, može povećati libido, te pozitivno utjecati na seksualno zdravlje oba spola", zaključili su.

Ovih 10 namirnica ljeti treba češće jesti: Mrkva, mladi sir, crno vino...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije