Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za uštedu energije i novca

Jedan od najvećih potrošača struje u kućanstvu je bojler: Evo kako ga možete 'ukrotiti'

Bojler
Goran Stanzl/PIXSELL
15.09.2022.
u 10:30

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85°C) prouzročuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca

Dok cijene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako barem malo manje trošiti, no nerijetko iz neznanja trošimo i više nego što bismo trebali i račune za struju si povećavamo samo zbog nepažnje; najviše s uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji, piše The Guardian, zovu još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gasa, mogu biti odgovorni za nevjerojatnih 23 posto potrošene električne energije u kućanstvu!

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su

Bojler
1/8

Za većinu je uređaja najočitije rješenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete ''ukrotiti'' električni bojler, za kojeg stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu:

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i pol sata, mjesečno potroši ukupno 150 kWh.

Na većini je bojlera temperatura unaprijed namještena, no da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85 °C) prouzročuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovito održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i rjeđe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućanskih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati zagrijati. Zato se električni bojler isključuje samo kad dulje vrijeme nećete trebati toplu vodu.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen. 

Čaše su vam mutne zbog kamenca? Ovaj prirodni proizvod savršeno će ih očistiti

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
11:19 15.09.2022.

Zašto pišete o električnom bojleru, a na slici je plinski?

Avatar urok_eye
urok_eye
11:41 15.09.2022.

Pazi ovo!- "Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh."- Nevjerojatna genijalnost! ...Uvijek sam mislila da tu snagu bezveze lupaju, šminka i šifre... kad vidi vraga 2 kwh potroši 2 kilovata u satu!!! Čudo!!!

MM
Marljivi mrav
13:47 15.09.2022.

Koja je najskuplja režija? Nešto što plačaš , a ne koristiš! Primjer" HRT pristojba" kako to "ukrotit"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije