Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Izlet koji se ne zaboravlja

Park prirode Kopački rit, omiljena destinacija Habsburgovaca
13. srpnja 2020. u 09:11 2542 prikaza
Kopački rit
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kopački rit bio je omiljena destinacija dinastije Habsburg, ali i danas ovaj zeleni kutak Baranje privlači brojne ljubitelje prirode. Ako ste u potrazi za destinacijom u kojoj biste vikend proveli u miru i tišini, daleko od urbanih mjesta, onda je Kopački rit pravi odabir. Za tri sata ugodne vožnje autocestom od Zagreba stižete u Park prirode Kopački rit koji je smješten u Baranji, u Osječko-baranjskoj županiji.

Kopački rit | Autor : Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Do Parka prirode najbrže ćete stići autocestom A5, poznatom i kao „Slavonika“, koja je danas dio mreže od 1300 kilometara suvremenih autocesta pa putovanje do brojnih prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti naše zemlje, jednostavnije no ikada. A ove godine i povoljnije jer osim ukinute mostarine na Krku, korisnici autocesta uz popust na ENC uređaju ne plaćaju ni sezonsku cijenu cestarine.

Kopački rit | Autor : Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Jeste li znali da je u Kopačkom ritu do sada zabilježeno 297 vrsta ptica, među kojima su mnoge, poput orla štekavca, zaštićene  u svjetskim razmjerima. U parku obitavaju i druge rijetke ptice poput sive čaplje, crne rode, divlje guske ili velike bijele čaplje. U Kopačkom ritu nalazi se i kompleks Dvoraca Tikveš, prekrasan primjerak ladanjske arhitekture. U šumi i perivoju smješteni su stari dvorac Tikveš, novi dvorac s aneksom, kapelica i prateći objekti ugostiteljskog tipa. Jednom kada stignete u Kopački rit možete se šetati, slikati, voziti brodom, čamcem, biciklom, promatrati ptice ili naprosto uživati u bogatoj gastro ponudi, bojama i mirisima prirode...

Autoceste povezuju, a na Vama je da odaberete destinaciju. Želimo Vam sigurno i ugodno putovanje!

konobar
DRUGA STRANA TURIZMA
Konobar koji radi 11h dnevno cijelu sezonu bez slobodnog dana: 'Ili ću izdržati ili umrijeti'
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!