Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istina ili mit: Zamrznuta hrana nije zdrava

Vrlo važni nutrijenti čiji se sadržaj ne smanjuje smrzavanjem i konzerviranjem su proteini i masne kiseline, uključujući omega-3
18. lipnja 2014. u 10:48 1 komentara 4146 prikaza
riba na ledu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

MIT: Zamrznuta hrana nije zdrava

ISTINA: Moramo biti svjesni važnosti konzumacije nutritivno punovrijednih namirnica te obraćanju pozornosti na smanjenje prekuhanih i konzerviranih obroka u našoj prehrani.

Najpogođeniji su vitamin C, vitamini B skupine, poput, primjerice, folne kiseline. Vitamini topivi u mastima (A, D, E) ne gube se u značajnoj mjeri konzerviranjem, no mogu značajno biti smanjeni ako su izloženi svjetlosti i kontaktu sa zrakom.

Vrlo važni nutrijenti čiji se sadržaj ne smanjuje smrzavanjem i konzerviranjem su proteini i masne kiseline, uključujući omega-3 masne kiseline, Stoga je, primjerice, brzo smrznuta riba nutricionistički preporučljiva.

Najnepovoljnija opcija je kada je voće ili povrće ubrano, zatim stoji u skladištima, a nakon toga u ostavama ili hladnjacima, prije nego se pripremi.

Tada je sigurno kako je nutrijenata u biljnim namirnicama ostalo najmanje. To je nerijetko slučaj, i upravo u tom scenariju konzument dobiva najmanje hranjivih tvari iz hrane. Konzervirana hrana smatra se također nepovoljnijom opcijom jer se smanjuje sadržaj nutrijenata, a hrana podvrgnuta brzom zamrzavanju, načelno ima najmanje gubitke.

>>Je li hrana iz zamrzivača lošije kvalitete od svježeg voća i povrća?

>>Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • james49:

    Zato ja sve uzgajam na balkonu. Razmišljam i o pajcekima.