Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreni zdravo

Intuitivno jedenje – zaboravite dijete i brojanje kalorija, zauvijek!

21.01.2019.
u 11:21

Zapamtite, djeca čuju i razumiju puno više no što odrasli misle, a sve što čuju i razumiju, nažalost, ostaje urezano u njihovoj podsvijesti kao ultimativna istina o životu.

Kad pogledate malu djecu i njihov odnos s hranom, ono što vidite jest normalno jedenje, tj. intuitivno jedenje. Djeca jedu kada su gladna i prestanu kad nisu; djeca postupaju u potpunom skladu sa svojim unutarnjim signalima gladi, sa svojom intuicijom. Njima ništa ne znači ostaviti komadić čokolade kad vise nisu gladni, kao ni ostaviti komadić brokule. Djeci hrana služi samo i jedino kao ukusno gorivo.

Pogledajte i galeriju Je li ovo najjednostavnija dijeta? Evo od čega se sastoji

1/6

Problemi se pojave u razdoblju odrastanja – počevši od odraslih koji djecu tjeraju da isprazne tanjur, pojedu i ostatak banane, “hajde, još samo 2 griza, možeš ti to, bravo!”, zatim dobivajući hranu kao nagradu “ako pojedeš brokulu, dobit ćeš čokoladu”, “ako dobiješ 5 u školi, kupit ćemo ti sladoled”, do učenja od odraslih, njihovo gledanje u ogledalo uz negativne komentare o vlastitom tijelu ili zadovoljstvo kad izgube pokoji kilogram.

Zapamtite, djeca čuju i razumiju puno više no što odrasli misle, a sve što čuju i razumiju, nažalost, ostaje urezano u njihovoj podsvijesti kao ultimativna istina o životu.

Što je istina za djecu je istina i za vas – i vi ste jednom bili dijete. I vi ste došli na ovaj svijet s potpuno zdravim odnosom s hranom, jedući intuitivno. Nažalost, i vi ste od odraslih naučili da morate isprazniti tanjur, da je hrana nagrada, da se hranom mogu otupiti osjećaji i da morate biti mršavi da biste bili vrijedni kao ljudsko biće.

Vrijeme je da odbacite svaku od ovih neistina i vratite se na početak – kada se znali prepoznati signale vlastitog tijela i slušati ih.

Što biste još trebali znati o intinuitivnom konzumiranju hrane pročitajte na portalu Kreni zdravo

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar dkoor
dkoor
19:03 21.01.2019.

Postujuci pravilo da si uvijek sit jednom kad odrastes a nerijetko i prije je jednosmjerna karta u vode prekomjerne tezine a u tezim slucajevima i pretilost. Ljudski organizam na zalost djeluje tako da kad uvijek mozes pojesti vise negoli ti treba sto je u proslosti bilo odlicno jer hrane nije bilo puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije