Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putoholičari

'Hrvatima nedostaje avanturizma, a to ne treba biti skupo'

17.06.2015., Zagreb - Iva Mihalic i Branko Krcmar, pokretaci bloga Putoholicari, krenuli iz Zracne luke Zagreb na put oko svijeta u 45 dana. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
25.06.2015.
u 20:35

Putoholičari su svoj put oko svijeta 'izgradili' oko slavne rute u SAD-u. Još ne znaju koliko će stajati cijeli put, ali avionske karte su 1800 eura po osobi

Iz Međimurja na put oko svijeta u mjesec i pol dana.

Na ostvarenje pomalo filmskog pothvata odlučili su se Iva Mihalic i Branko Krčmar, zaljubljenici u putovanja i voditelji web stranice Putoholičari koji su prošli tjedan započeli svoju avanturu letom iz Zagreba do New Yorka, preko Kopenhagena.

– Najduži nam je put do sada trajao tri tjedna pa smo jako uzbuđeni zbog rute oko svijeta. Već dugo smo imali tu ideju, a onda smo shvatili da je dosta čekanja i da je vrijeme da svoj san i ostvarimo – objasnili su mladi avanturisti.

Može i jeftino

Iva Mihalic i Branko Krčmar na prvo su zajedničko putovanje krenuli prije devet godina. Agencijskim su aranžmanom posjetili Tunis te ih je oduševio posjet novom kontinentu, upoznavanje nove kulture i let avionom. U putovanja su se odmah zaljubili te su ih odlučili sami za sebe organizirati kako bi uštedjeli. Danas je iza njih više od 40 zemalja na tri kontinenta. Posjetili su Francusku, Irsku, Portugal, Tursku, Tajland, Kambodžu, Kinu, Hong Kong, Vijetnam, Maleziju i brojne druge zemlje.

– Najdraža mi je Azija, volim njihovu kulturu, ljude i način života. Jako se ugodno osjećam ondje – govori Iva Mihalic, profesorica informatike. Branko Krčmar, koji pak radi u obiteljskoj građevinskoj tvrtki, kaže kako su im se, ubrzo nakon prvih putovanja, počeli javljati prijatelji i poznanici koji su ih tražili savjete, poput načina na koji organizirati putovanje, kako proći što jeftinije i gdje pronaći smještaj.

Stoga su pokrenuli stranicu Putoholičari na kojoj se mogu pronaći brojni savjeti za uspješno putovanje, čitatelji mogu čitati njihova, ali i pisati vlastita iskustva te pronaći, primjerice, suputnika za putovanje.

Route 66 do LA-a

A na stranici se trenutačno može i uživo pratiti kako napreduje avantura put oko svijeta. Iva i Branko redovito objavljuju dojmove, a trenutačno su očarani Velikom Jabukom.

Naime, New York je prva veća stanica na putovanju i u njemu provode četiri dana. Nakon toga unajmljenim autom kreću na jednu od najpoznatijih svjetskih prometnica, Route 66, cestu koja povezuje Chicago i Los Angeles.

– Route 66 nam je okosnica putovanja. Nismo još bili u Americi i željeli smo je doživjeti upravo vožnjom kroz srce Sjedinjenih Američkih Država. Ostatak putovanja se samo nadograđivao na američku avanturu. Također, to je jedini dio puta koji nije detaljno organiziran, planiramo se samo prepustiti cesti – objasnili su nam Iva i Branko čija internetska stranica broji više od 150.000 posjetitelja, a imaju i više od 40.000 pristaša na Facebooku. Ipak, iako kažu da je stanje sve bolje, slažu se da Hrvatima još uvijek fali avanturizma za putovanja.

– Ljudima je najlakše otići na more, no ne shvaćaju da uz malo avanturističkog duha za isti novac mogu upoznati novu kulturu. Nama se sve više ljudi javlja za savjet, a dosta smo prijatelja i sami pokrenuli kada smo im pokazali da nije tako komplicirano putovati – objašnjavaju Iva i Branko te napominju kako se uz dobru organizaciju lako može jeftino putovati.

Naime, financije su vrlo često ono što ljude najviše zanima, no uz nekoliko trikova, kažu, put se lako organizira.

– Što se tiče letova, treba pratiti akcije aviokompanija i planirati putovanje izvan sezone. Smještaj danas zaista više nije problem, s obzirom na ponudu brojnih hotela i hostela, a nekad treba i prespavati na otvorenom ili u zračnoj luci – govore putoholičari koji još ne znaju koliko će ih ukupno cijeli put stajati, no karte za sve letove na putovanju su platili 1800 eura po osobi.

Nakon što se provezu preko SAD-a i dođu u Los Angeles, lete na Havaje, a potom u Australiju gdje slijeću ravno u zimu. Nakon toga ih put vodi dalje u Japan.

Slijedi još malo istraživanja Azije, a zatim iz Abu Dhabija put natrag u Međimurje. A tada će ih, na kraju puta, dočekati njihovi najvjerniji prijatelji i obožavatelji – Leo i Messi. Dva terijera koji su ih prošli tjedan, kao i svaki put do sada, ispratili na putovanje u Zračnoj luci Zagreb te ih vjerno čekaju.

>>'Imam 14 godina i napokon sam sretna. Ali nije uvijek bilo tako. Ovo je moja priča...'

>>Svjetski poznat bajker i putopisac: Hrvatska se svojim okusima posebno izdvaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije