Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Gdje odlažete krumpir? Maknite ga što dalje od luka!

Zaustavit ćete tako truljenje krumpira i propadanje hrane
08. siječnja 2020. u 11:04 3 komentara 51982 prikaza
Foto: GettyImages

Krumpir je namirnica koja se može jesti svaki dan u različitim oblicima, a dobar je za zdravu prehranu. Ali kako pravilno spremiti krumpir da se ne bi pokvario nakon dva tjedna?

Trebali biste krumpire spremati u hladan i mračan prostor jer zbog svjetla i vrućine postat će zelen i gorak. Najbolja mjesta za spremanje su smočnica, ormar, podrum ili garaža.

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Iako krumpir treba malo hladniju temperaturu, nemojte ga spremati u hladnjak. Hladnoća će dovesti do mijenjanja krumpirove škrobi u šećer te će se promijeniti okus i boja.

Krumpir držite suhim i što dalje od luka! Voda i vlaga potiču klijanje pa se krumpir brže kvari i trune. Plinovi iz luka također prouzročuju brže truljenje, propadanje i klijanje. 

Nemojte micati klice iz krumpira sve do pripreme za kuhanje da biste zaustavili ranije propadanje i održali krumpir tvrdim i zrelim.

Kolači s kavom Savršen spoj Deserti s kavom: Tri recepta s popularnom „ciglicom“
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • turbolet:

    Hvala, nisam ni ja znao, uvijek sam se pitao zašto mi relativno brzo krumpir pognjili a to je zbog luka koji je uvijek bio uz njega

  • nešperlin:

    Klice treba redovno potrgati,krumpir postaje zbog njih mekan i loš za kuhanje i pečenje,

  • kajinx:

    To nisam znao! Držao sam krumpir i luk skupa.