Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Gastro preporuka na jedinstvenom Adventu u Zadru

Veliki glazbeni spektakl održat će se na Trgu Petra Zoranića u 20 sati, a nebo nad Zadrom osvijetlit će spektakularan vatromet, kao simbolična kruna svečanog otvorenja
23. studenoga 2017. u 13:25 1 komentara 542 prikaza
Restoran Pjat
Foto: TZ grada Zadra
Pogledajte galeriju 1/84

Zimska čarolija u Zadar stiže već 24. studenoga, na Dan grada. Vrata Adventa u Zadru 2017. otvorit će glazbena zvijezda Ivan Zak, pjevač, tekstopisac i skladatelj čiji su koncerti uvijek vrhunski glazbeno-scenski doživljaji.

londonski pub Hvalevrijedan potez Za Božić poklanjaju besplatnu večeru i piće, ali pod jednim uvjetom

Veliki glazbeni spektakl održat će se na Trgu Petra Zoranića u 20 sati, a nebo nad Zadrom osvijetlit će spektakularan vatromet, kao simbolična kruna svečanog otvorenja. Želje najmlađih ostvarit će se jutro poslije, 25. studenoga, kada će grad preplaviti likovi iz mašte, ulični umjetnici s nevjerojatnim izvedbama i trikovima, glumci zadarskoga Kazališta lutaka s nagrađivanom predstavom „Koliko je duga jedna priča“, a djeca će, zabavnim igrama i radionicama punim iznenađenja, kreirati vlastiti svijet mašte i blagdanske radosti.

To maštovito i kreativno jutro nikako ne smiju propustiti ni odrasli jer svi imamo nešto dječje u sebi, a dječji osmijesi su neprocjenjivi! Drugu večer Adventa obilježit će koncert Begina, tamburaša koji su ime dobili po latinoameričkom ritmu begin. Begini su uvijek sinonim za odličan provod u kojem očekujemo neočekivano p ne propustite najbolju večernju zabavu od 20 sati na Trgu Petra Zoranića.

Za sve programe ulaz je slobodan. Ovogodišnji Advent bit će nezaboravna avantura za sve koji žele doživjeti zimsku čaroliju za pamćenje i osjetiti frekvenciju jedinstvene zadarske vibracije te za sve željne i jedinstvenog gastro iskustva. Dio zimske čarolije u Zadru su i restorani koji oduševljavaju ponudom. Predstavljamo najbolje restorane Adventa u Zadru te Tuna, Sushi & Wine festivala, mjesta koja se moraju naći na vašoj listi želja kako biste doživjeli i osjetili Zadar u tradicionalnim, ali i jelima s trendi vizijom poznatih chefova.

Restoran Pjat
1 / 84
Gastro preporuka na jedinstvenom Adventu u Zadru
Božić vrijeme je... Uranjeno božićno kićenje ljude čini sretnijima Advent u Zadru - press konferencija Advent Zadarski Poluotok spreman je za 38 dana blagdanskog ludila i šušura Advent Po uzoru na Zagreb Sve više advenata i na obali; nikad više otvorenih hotela

Malo misto - vrhunska domaća dalmatinska spiza iznad svega

U srcu grada, samo minutu od Narodnog trga, već treća generacija zadarske obitelji Mihić vodi jednu od najstarijih i najomiljenijih gradskih konoba – ambijentalno Malo misto. Dida Ivan Mihić zvani Fol, prvi vlasnik Malog mista, nazvao je konobu po kultnoj seriji Danijela Marušića i Miljenka Smoje s kojom dijeli i godište, 1969., no puno godina i dvije generacije kasnije to mjesto još njeguje ideju s početka priče: autentična i vrhunska domaća dalmatinska spiza iznad i prije svega. U intimnoj atmosferi s okusima i mirisima Dalmacije naših didova i nona Malo misto je poput svačijeg doma gastronomskih uspomena. Svaki tjedan dostupno je četiri ili pet vrsta dnevnih jela – marendi, što znači srijedom i petkom obavezno bakalar, na bijelo i brudet, a drugim danima i pašticada od tune kao posebnost i specijalitet ove konobe, potom pileći gulaš s ružmarinom, tingul od domaćeg pivca, kao i ponuda divljači – veprovina ili srnetina s domaćim njokima.

Bruschetta - elitni restoran za svačiji džep

Otkada je prije šest i pol godina otvoren na najatraktivnijoj lokaciji uz rivu, zadarski restoran Bruschetta postao je jedan od elitnih gastronomskih simbola Zadra. Brižno i istančano pripremanu hranu sljubljenu s vrhunskom ponudom vina prepoznali su i brojni inozemni gosti Zadra pa je restoran vlasnika Bože Vedrića brzo pronašao put do gurmana i ljubitelja dobre hrane. Visoki standard restorana, koji je teško steći i još teže zadržati u svakoj situaciji, Vedrić nastoji njegovati čak i u ljetnoj sezoni kada se za mjesto u Bruschetti čeka u redu. Iako se tijekom šest i pol godina postojanja restorana promijenilo mnogo gastronomskih trendova, a ovogodišnji su hit grdobina i janjeći confit, ono po čemu je Bruschetta prepoznata kao posebna krije se u njezinu imenu.

Stipe - restoran s oznakom izvrsnosti i potpisom vremena

Elegantno i diskretno uronjen u uličicu u centru Poluotoka, na pola puta od Četiri kantuna prema zgradi Općinskog i Županijskog suda, već treću generaciju vlasnika živi jedan od cjenjenijih zadarskih restorana – Stipe. Posao je pokrenut još 1968. godine pod imenom Tri ferala, potom je restoran postao Šime, a od 1983., kada ga je preuzeo poduzetni Stipe Knežević, do danas poznat je kao – Stipe. Njegova opća prepoznatljivost – osim imena, tradicije i potpisa vremena – sadržana je i na naljepnici koja krasi ulazna vrata. Restoran je, naime, nositelj A certifikata za izvrsnost, a to je više nego dobra preporuka za sve njegove goste, pogotovo u vrijeme Adventa u Zadru i projekta Đir po gradu, koji su najbolje zadarske restorane približili svim ljubiteljima dobre spize.

Konoba Skoblar – šarm i tradicija s vrhunskom hranom

Najmanje 60 godina na istoj adresi kao jedan od sinonima zadarskog ugostiteljstva i kulinarstva, a čak i koje deset- ljeće više kao posao obitelji Skoblar, istoimena obiteljska konoba na atraktivnom Trgu Petra Zoranića nezaobilazno je mjesto susreta svih generacija Zadrana. S dnevnom ponudom najmanje desetak jela, uvijek svježe spremljenih te od biranih namirnica, jedna od najdugovječnijih konoba – i općenito najstarijih ugostiteljskih objekata u Zadru – stal- nim gostima, posjetiteljima ili turistima nudi uvijek istu priču – vrhunsku domaću spizu. Zato bi i na pitanje zašto se drugi restorani ili konobe posjećuju, a Skoblar gotovo ritualno voli, odgovor opet bio isti.

2 Ribara – ugled stečen vrhunskom hranom

Kada za stolom dobijete raskošni i savršeno grilani T-bone odrezak ili crne tagliatelle sa sipom i škampima uz birana vrhunska vina koja u ponudi ima prestižni zadarski restoran 2 ribara, osmijeh vam dugo neće silaziti s lica. A to je samo dio bogate ponude restorana o čijem potvrđenom ugledu brine zadarski Cidaris vlasnika Tomislava Faina. 2 ribara su na idealnoj lokaciji u centru Poluotoka, na korak-dva od zadarske rive, Narodnog trga ili Borellijevom ulicom uz samu zgradu Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Idealan je i unutarnji prostor restorana čiji kapacitet od 110 sjedećih mjesta omogućava organizaciju vjenčanja, krštenja, krizme, rođendane ili prezentacije, a etažno podijeljene prostorije i mogućnost intimnijeg okup- ljanja te uživanja u gastronomiji najviše kategorije.

Bistro Pjat – najbolja domaća spiza i tradicionalni japanski sushi

Crni i bijeli kruh i peciva za hamburgere iz vlastite proizvodnje, domaći pršut, riblji i mesni specijaliteti dočekat će vas u ugodnom prostoru bistroa Pjat, jednog od najuglednijih zadarskih restorana. Po narudžbi možete dobiti i nešto čime se u Zadru malo tko može pohvaliti - sushi. Ta drevna poslastica od tune kojoj nijedan Japanac ne može odoljeti dio je spektakularnog Tuna, Sushi & Wine Festivala pa tada bistro Pjat petkom i subotom, uz izbor specijaliteta od tune, ima i ponudu sushija. Na tečajevima kod šefa Vida Nikolića iz zagre- bačkog restorana Time naučila ga je spravljati Anita Mialić, supruga vlasnika Pjata Lea Mialića. Kako je ona ljubiteljica ribljih specijaliteta, pohađala je i druge tečajeve pripreme sirove ribe u Splitu i Istri, gdje se upoznala i s umijećem Davida Skoke.

Riblji restoran Foša – potvrđena vrhunska kvaliteta

Jedan od najjačih zadarskih restoranskih aduta u vrijeme Tuna, Sushi & Wine Festivala bit će, kao i na dva protekla izdanja, riblji restoran Foša koji je američki kuhar i putopisac Anthony Bourdain uvrstio među najbolje hrvatske restorane. Čak i više od slavnoga gurmana o tomu svjedoči činjenica da je Foša jedini zadarski te jedan od 13 hr- vatskih restorana s oznakom JRE – Jeunes Restaurateurs d'Europe, udruge koja postoji već 43 godine i sa 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije, Hrvatske, Luksemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije, Španjolske i odnedavno Australije okuplja najbolje restorane i chefove u Europi. Što ih je privuklo takvoj laskavoj procjeni zadarskog restorana? Čarobna formula gastro užitka, ugodnog okruženja te povijesnog ambijenta.

Niko – restoran u kojemu je bolje nego kod kuće

Restoran Niko osvaja na prvi pogled – idilično je smješten uz samo morsko žalo na Puntamici s pogledom na Zadar. Ambijent može primiti od 150 do 200 osoba te je izrazito ugodan, no pravi doživljaj vjerojatno najomiljenijeg zadarskog restorana krije se u raznovrsnim i uvijek svježim morskim specijalitetima te galantnosti i šarmu njegova vlasnika Erika Pavina. Ove godine Niko slavi dvije velike obljetnice - 54 godine od početka rada i 14 godina postoja- nja istoimenog hotela na istome mjestu, na katu obiteljske kuće. Svega je bilo u tih pet i pol desetljeća. Gosti su sjedili i bili posluženi na kašetama piva, do lazile su brojne slavne i ugledne osobe, ali u osnovi je uvijek bilo isto - vrhunska hrana zbog koje se u Niku svi vraćaju i kućna atmosfera koja često vodi spontanim feštama i domaćoj pjesmi.

Kraljevski vinogradi – crni tartuf, pršut, tuna i vino u sushiju

Japanski masterchef Toshihi- ro Nakatsuji demonstrirao je vještinu izrade sushija, a u Kraljevskim vinogradima sljubio ih je s tri autohtone namirnice i vrhunska vina Kraljevskih vinograda. Zadarski crni tartuf, tuna iz zadarskih uzgajališta, domaći pršut te Pošip, Rose Scuro i Crljenak predstavljeni su sushijem sa začinima japanske kuhinje. Između svih obaveza na radioni- cama izrade sushija i uoči gala večere u Arsenalu prva kuharska zvijezda zadarskog Tuna, Sushi & Wine festivala, chef Nakatsuji, objasnio je zašto se drugi put vratio u Zadar: “Ne mogu odoljeti peki. Već sam u Japanu preporučio da kad posjete Hrvatsku, dođu u Kraljevske vinograde na peku.” Dobitna je kombinacija crnih tartufa, janjetine i teletine s pečenim krumpirima u peki koju je posložio Jure Erlić, mladi chef cijele Ilirije.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Vinkazeljka 1115:

    Brusceta meni najdraži restoran vrhunska hrana usluga,u sezoni se čeka u redu sve govori.