Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Garmazove priče 
o majstorima vina i vinarstva

knjiga
Foto: Arhiva
11.11.2013.
u 13:39

Dvije godine skupljao je Željko Garmaz i pisao svoje priče portretirajući domaće vinare, ali i one iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije...

O vinima su napisani bezbrojni stupci, opjevana su, hvaljena, točena, kušana, ocjenjivana... No, o majstorima od zanata koji ih “potpisuju” zna se vrlo malo, izuzmu li se među njima stručnjaci osobnog EPP-a. Željko Garmaz, novinar, putnik, humanitarac, gurman, bonvivan i vinoljubac, iz rodne je Neretve preko Zagreba potegao do Slavonije pa još dalje sve do Afrike. Potrudio se posjetiti, upoznati i prenijeti sliku gotovo svakog vinara koji obilježava hrvatsku vinsku scenu. Portreti i priče o njih 145 našli su se u knjizi koju Garmaz danas predstavlja i koju je nazvao kako drugačije doli jednostavno – Vinske priče.

U njima se nalaze odgovori na pitanja zašto je Mihalj Gerštmajer stariji jedini VIP vinar u Hrvatskoj te koja je najveća baranjska afrodizijačka tajna, ali i otkriva koji je vinar ujedno i vrhunski krojač muških odijela te bioenergetičar? Garmaz je proniknuo i u tajnu vezu cabernet sauvignona, UK Subsa, CERN-a i tamburice, ali i otkrio zašto zubari imaju najveće pravo baviti se vinarstvom. Nije izostavio ni dame pa je tako među ženama vinarkama saznao koja je od njih hrvatska “šaptačica vinima”, a zna i što krije uzrečica da će dobra cura i dobra bačva teško ostati neprodane.    

Sve je to uvezao na 464 stranice knjige sa sjajnim fotografijama koju predstavlja danas.  Vino i erotika vole se javno zna Garmaz pa u jednoj od crtica opisuje koja se vina reklamiraju jedino na sajmovima erotike te čiji je rose žene toliko obarao s nogu da ga je morao nazvati Casanova. Zna on i u kojoj je hrvatskoj školi koncentracija alkohola u zraku veća od jednog promila te tko je među vinarima – sultan, a tko – ima i toga – uopće ne pije vino! Giorgio Clai otkrio mu je (ne znamo u kakvim okolnostima) zašto nije postao lord, a taj znatiželjni skupljač crtica iz života vinara pronašao je i odgovor na pitanje tko su najveći fanatici motociklizma među vinarima, tko je vozio 293 km/sat.

Da nisu samo nogomet i pivo sudbinski vezani govori pak priča o tome koliko je vinara svoja vina posvetilo Hajduku te zašto Saša Senjković mora u svom vinogradu podići spomenik Dariju Srni. Sve o tome i još puno više pronaći ćete u Garmazovim – Vinskim pričama.        

>> Hrvati otvorili jedinu besplatnu srednju školu u Ruandi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije