Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Feromoni nisu uopće potrebni za zavođenje?

mrs. robinson
Reuters
16.10.2009.
u 11:55

Iako su sve dosadašnje studije pokazivale da su za zavođenje potrebni feromoni koje suprotni spol "nanjuši", učinak je puno jači kad feromona - nema.

Na sam spomen feromona mnogi će pomisliti na neodoljivu seksualnu privlačnost, a mnogi su znanstvenici pokušavali na razne načine proizvesti upravo proizvode koji bi na bilo koji način povećali količinu feromona i osobe učinili privlačnijima suprotnom spolu. No cijela priča o feromonima, čini se, pada u vodu.

Najnovije je istraživanje pokazalo da upravo nedostatak feromona privlači suprotni spol te da ako tog hormona nema, jedinka postaje nevjerojatno privlačna suprotnom, ali i svom spolu, a nisu čak isključene ni druge vrste.

Jedini je problem što je ovo dosad ispitano samo na vinskim mušicama.

Znanstvenici koji su provodili istraživanje uspjeli su iz organizama nekih mušica ukloniti stanice koje proizvode feromone, a učinak je opisan kao "seksualni tsunami".

- Muške mušice, kod kojih nikad nije zabilježena pojava homoseksualnosti, uspjele su čak "preobratiti" i privući mušice istog spola. Zainteresiranost su pokazale i muhe koje pripadaju drugim vrstama.
Naime, nedostatak ovih kemijskih signala uklanja, čini se, sve prepreke "parenju" - kaže profesor Joel Levine, koji je predvodio istraživanje na Sveučilištu u Torontu.

No to vrijedi samo za muške mušice, odnosno samo njih privlači nedostatak feromona, dok ženske mušice ipak "padaju" na velike količine feromona.

Iako bi se teoretski nešto slično moglo primijeniti na ljude, ostaje činjenica da je zavođenje kod ljudi daleko, daleko kompliciranije nego kod vinskih mušica, a i u igru zavođenja uključeno je puno više čimbenika...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije