Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Evo kako je nastao omiljeni namaz - Nutella!

Prije Nutelle postojao je namaz ''Gianduia'', u Italiji, u 19. stoljeću, a Gianduia je preživjela i 2. svjetski rat.
29. rujna 2019. u 06:38 0 komentara 1290 prikaza
Foto: Screenshot/insider.com

Proizvodnja se odvijala u talijanskom gradu Torinu. To je namaz koji je preživio ratno vrijeme, ekonomsku krizu te predstavlja industrijski trijumf. Većina povjesničara se slaže da je ranih 1800-ih Torino bio europska prijestolnica čokolade. Neki pak povjesničari bilježe da se još 1680-ih u Italiji eksperimentiralo s čokoladom

UŠTEDITE VRIJEME Mesne okruglice u curry umaku: Brzo i jednostavno, a imat ćete ručak par dana

 | Autor :

Tek 1865. godine na karnevalu u Torinu, nakon četiri godine od ujedinjenja Italije, taj čokoladni namaz s lješnjacima počeo se službeno nazivati Gianduia. Nakon 90 godina proizvodnje namaza u miru, pred 2. svjetski rat, namaz je doživio razdoblje nesigurnosti njegove proizvodnje. Proizvodnju je ometalo smanjenje i drastično limitiranje kakaa zbog rata. 

NOVI TRENDOVI U PREHRANI Što je to keto prehrana i koliko je sigurna?

 | Autor :

Pietro Ferrero je 1951. godine revolucionarizirao industriju proizvodnje čokoladne štruce koja se nazivala ''La Supercrema''. Supercrema je postala dostupna diljem Italije, te je Ferrerov sin, Michele malo izmijenio recept i dodao palmino ulje i pripremio proizvod za masovnu produkciju i izvoz. Tako se Supercrema 1964. godine preimenovala u današnju Nutellu koja je postala poznati doručak u Europi, Aziji i SAD-u. Prva teglica Nutelle kakvu danas poznajemo izašla je iz tvornice u gradu Albi 1964. godine. Teglica Nutelle preživjela je dva stoljeća društvenih, političkih i povijesnih promjena. 

spas za budžet Koja je najzdravija, a najjeftinija hrana za svakodnevnu konzumaciju?

Nutellu ne možete pronaći na trešnjevačkom placu, ali možete svježe voće i povrće. 

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.