Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMM... ČOKOLADNO

Evo kako je nastao omiljeni namaz - Nutella!

Screenshot/insider.com
29.09.2019.
u 06:38

Prije Nutelle postojao je namaz ''Gianduia'', u Italiji, u 19. stoljeću, a Gianduia je preživjela i 2. svjetski rat.

Proizvodnja se odvijala u talijanskom gradu Torinu. To je namaz koji je preživio ratno vrijeme, ekonomsku krizu te predstavlja industrijski trijumf. Većina povjesničara se slaže da je ranih 1800-ih Torino bio europska prijestolnica čokolade. Neki pak povjesničari bilježe da se još 1680-ih u Italiji eksperimentiralo s čokoladom

Tek 1865. godine na karnevalu u Torinu, nakon četiri godine od ujedinjenja Italije, taj čokoladni namaz s lješnjacima počeo se službeno nazivati Gianduia. Nakon 90 godina proizvodnje namaza u miru, pred 2. svjetski rat, namaz je doživio razdoblje nesigurnosti njegove proizvodnje. Proizvodnju je ometalo smanjenje i drastično limitiranje kakaa zbog rata. 

Pietro Ferrero je 1951. godine revolucionarizirao industriju proizvodnje čokoladne štruce koja se nazivala ''La Supercrema''. Supercrema je postala dostupna diljem Italije, te je Ferrerov sin, Michele malo izmijenio recept i dodao palmino ulje i pripremio proizvod za masovnu produkciju i izvoz. Tako se Supercrema 1964. godine preimenovala u današnju Nutellu koja je postala poznati doručak u Europi, Aziji i SAD-u. Prva teglica Nutelle kakvu danas poznajemo izašla je iz tvornice u gradu Albi 1964. godine. Teglica Nutelle preživjela je dva stoljeća društvenih, političkih i povijesnih promjena. 

Nutellu ne možete pronaći na trešnjevačkom placu, ali možete svježe voće i povrće. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije