Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucija u duhanskom biznisu

Grijani duhan bez dima i katrana manje štetan za pušače?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
17.02.2018.
u 07:45

Niz je istraživanja kako su e-cigarete i grijani duhanski proizvodi manje štetni od klasičnih cigareta, ali to naš zakon ne priznaje

Unatoč sve većoj osviještenosti pušača o štetnosti duhanskog dima, procjene Svjetske zdravstvene organizacije govore da će i 2025. u svijetu toj opasnoj navici robovati najmanje milijarda pušača.

Pitanje je samo hoće li to biti “klasične” inačice čije nam kutije bodu oči vrištećim upozorenjima da su opasne za djecu i trudnice, mogu uzrokovati sljepoću, moždane i srčane udare, karcinom pluća, povećavaju rizik od impotencije, neplodnosti... – i sve su restriktivnije politike glede takvih proizvoda – ili inovativni nikotinski proizvodi sa smanjenim rizikom i štetnosti za zdravlje i okolinu za kojima kao za svetim gralom posljednjih godina traga duhanska industrija.

U istraživanje 3 mlrd. eura

Na istraživanje i razvoj, koji su po pitanju “duhanaca” donedavno bili zanemariva stavka, vodeći igrači poput British American Tobaccoa i Philip Morris Internationala odjednom troše milijune, stotine milijuna eura... Njihovi laboratoriji okupljaju svjetski priznate matematičare, molekularne biologe, informatičare, toksikologe, genetičare... da bi ovih dana i na hrvatskom tržištu osvanuo prvi grijani duhanski proizvod, cigareta bez dima koja bi mogla promijeniti dosadašnja pravila igre i odnose na tržištu. U Philip Morrisu za tu inovaciju, koja se za sada može naći tek na nekoliko mjesta, a pratile su je i kliničke studije, kažu da ih je stajala više od tri milijarde eura i početak je revolucije u duhanskom biznisu.

Njihova tehnološka novotarija izgledom je upola manja od obične cigarete, ali i dalje sadrži duhan, koji ne gori, ne dimi i nema pepela. Riječ je o posebno obrađenom smotuljku duhana koji se umeće u uređaj za grijanje IQOS s punjivom baterijom uz pomoć koje se zagrijava do 350 Celzijevih stupnjeva i isparava, dok obična cigareta izgara na oko 800 stupnjeva, pri čemu se stvara oko sto štetnih spojeva poput katrana, ugljikova monoksida, amonijaka, metanola, arsena, cijanida...

Upravo je, tvrde, izgaranje duhana najrizičnije za ljudsko zdravlje. No IQOS proizvodi paru u kojoj su u odnosu na cigaretni dim razine štetnih sastojaka smanjene oko 90%, tako da borci protiv pušenja na nekim tržištima umjesto restriktivnih zabrana zagovaraju edukaciju pušača o manje štetnim proizvodima u kontekstu koristi za javno zdravstvo.

Primjer za to je i kampanja Public Health Englanda “Stoptober”. Prof. Gina Radford tvrdi da e-cigarete imaju 95% manje štetnih sastojaka u usporedbi s cigaretama i jedina ispravna stvar je promovirati ih u sklopu kampanje, dok ažurirana revizija PHE-a, objavljena prije nekoliko dana, uz e-cigarete prvi put obuhvaća i grijane duhanske proizvode poput IQOS-a te ističe kako raspoloživi dokazi upućuju na to da su i oni znatno manje štetni u odnosu na duhanske proizvode, a više u odnosu na e-cigarete.

Po zakonu svi isti

Kakav je stav hrvatskog Ministarstva zdravstva o tzv. manje štetnim alternativama pušenju, jučer nismo uspjeli dobiti odgovor. No Zakonom o ograničenoj uporabi duhana i srodnih duhanskih proizvoda e-cigarete i grijani duhanski proizvodi u nas su nedavno izjednačeni s “klasičnim” cigaretama. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ljutit je što RH nije prepoznala važnost manje rizičnih proizvoda u zakonu, s obzirom na to da smo pušački narod.

– Zavaravamo se da smo najzdraviji u Europi, a najnezdraviji smo – i upravo predvodimo po kardiovaskularnim bolestima i karcinomima koji se povezuju s pušenjem – kaže on ističući da su samo e-cigarete i 20 puta manje štetne od klasičnih, ali je RH vrlo bahato propustila priliku da sama sebi pomogne. Naznake su da i EK sprema direktivu koja bi članicama EU pomogla da razgraniče štetne i manje štetne duhanske proizvode. A da se razmišlja u tom pravcu, potvrđuje i Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM ističući kako je EK ovih dana dala preporuku da se ne stavljaju trošarine na e-cigarete jer imaju zdravstveni potencijal. Nova generacija proizvoda poput e-cigareta i grijanog duhana diže i profite BAT-a, dok u PMI-ju, nakon što je njihov IQOS u Japanu naglo uzeo već 13,9% tržišta duhanskih proizvoda, u Koreji 5,5%, Grčkoj 2,8%, Italiji 1,2%... izjavljuju kako će u doglednoj budućnosti potpuno prestati proizvoditi klasične cigarete.

Pogledajte i 6 znakova koji vam govore da ćete uskoro dobiti srčani udar:

1/8

Komentara 1

Avatar Optimyst
Optimyst
11:10 17.02.2018.

Zašto nigdje nije naznačeno da je ovo plaćeni oglas? I umjesto da kao javni medij potičete ljude na prestanak pušenja,vi im gurate pod nos "manje štetnu ? " opciju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije