Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Čak i bez nikotina, e-cigarete mogle bi oštetiti pluća

Kad su znanstvenici u laboratoriju izložili stanice ljudskih pluća e-tekućini one su povećale proizvodnju kemikalija povezanih s upalom što u konačnici može voditi u oštećenje pluća.
12. veljače 2018. u 14:36 4 komentara 4865 prikaza
e-cigarete
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Tekućine e-cigareta aromatizirane vanilijom ili cimetom mogu naštetiti plućima čak i kad ne sadrže nikotin, pokazuje novo američko istraživanje.

cigarete Testiranje u HZJZ-u U tri od deset usnika za e-cigarete količina olova nedopuštena

Znanstvenici su ispitali što se događa s monocitima, vrsti bijelih krvnih stanica, nakon što su izložene aromatizirajućim kemikalijama a koriste se u popularnim tekućinama za e-cigarete.

Nijedna od ispitanih tekućina nije sadržavala nikotin, no čini se da su aromatizirajuće kemikalije izazivale porast biomarkera koji pokazuju upalu i oštećenje tkiva a mnoge od njih izazivale su odumiranje stanica.

Tijekom vremena ta vrsta staničnog oštećenja može voditi u široki raspon plućnih problema uključujući fibrozu, kronični opstruktivni plućni poremećaj i astmu, kaže voditelj istraživanja Irfan Rahman, znanstvenik iz medicinskog centra sveučilišta Rochester u saveznoj državi New York.

“Uglavnom se e-tekućine bez nikotina smatralo sigurnima, no utjecaj aromatizirajućih kemikalija posebno na stanice imunog sustava nije temeljito istražen", kaže Rahman. “Ova studija pokazuje da čak i kad su aromatizirajući sastojci smatrani sigurnima za jedenje nisu sigurni za udisanje”.

Sve velike duhanske tvrtke razvijaju e-cigarete, baterijske uređaje koji pretvaraju tekući nikotin i aromatizirajuće sastojke u paru koju potrošači udišu.

Čak i kad e-tekućine ne sadrže nikotin pluća su izložena aromatizirajućim kemikalijama kad se e-tekućine zagrijavaju i udiše isparavanje.

S obzirom na to da se aromatizirajuće kemikalije smatra sigurnima za jedenje e-cigarete se često oglašavaju kao alternativa tradicionalnim cigaretama, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Frontiers in Physiology.

Kad su znanstvenici u laboratoriju izložili stanice ljudskih pluća e-tekućini one su povećale proizvodnju kemikalija povezanih s upalom što u konačnici može voditi u oštećenje pluća.

Izlaganje stanica mješavini raznih aroma čini se da izaziva goru reakciju od pojedinačnih aroma, utvrdilo je istraživanje.

Među pojedinačnim aromama cimet i vanilija pokazali su se kao najštetniji za stanice pluća.

Znanstvenici ističu da je ograničenje studije bilo što eksperiment nije uključivao žive ljude koji udišu e-cigarete. Istraživanje nije ponudilo kompletnu sliku sigurnosti e-cigareta ili odgovorilo na potencijalne zdravstvene probleme nakon dugotrajnog korištenja.

Znanstvenici ističu da su potrebna dodatna istraživanja no da njihovi zaključci pokazuju da je potrebno regulirati pitanje e-tekućina.

e-cigarete
1 / 6
Svijest o štetnosti pušenja globalno je sve raširenija, no moderno vrijeme karakterizira niz faktora koji pušenje postupno pomiču s vrha popisa smrtonosnih navika, upozoravaju američki znanstvenici.
20.01.2011., Zagreb - Pusenje E - Cigarete. Elektronska cigareta izgleda isto ili slicno kao i obicna cigareta, ali u njoj nema sastojaka kao sto su katran, ugljicni monoksid i stotine drugih, vec samo nikotin, propilen glikol ili biljni glicerol i odre KAKO PRESTATI PUŠITI E-cigarete: Britanci tvrde da su učinkovite, a kod nas su pitanje mode i velikih ušteda cigarete Direktiva o duhanu EP: Upozorenja o štetnosti i na pakiranja duhana i e-cigarete Elda Made in Nova Gradiška Hrvatske e-cigarete za njemačko, indijsko i američko tržište
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Deleted user:

  Nitko razuman nije ni sumnjao u štetnost e cigareta, ma kakve bile. To je isto kao da netko izumi drogu koja ne ostavlja tako brzo i tako vidljive loše posljedice.

 • branko.mihalic1:

  ljudi naivni pa misle da je sa okusom elek.zdrrava sve marketing ili pušis ili ne

 • shpaolin1986:

  Po toj vašoj logici i ovim kvazi istraživanjima koje ste naveli trebali bi živjeti u balonu. Poanta je da su manje štetne od cigareta, 95% manje štetne ako ćemo vjerovati Public Health England. Od 2002 godine koliko su na tržištu ... prikaži još! ljudima je bolje, zdraviji su, i nije zabilježena niti jedna bolest povezana sa parenjem. A kaj se nikotina tiče, štetan je koliko i gluposti koje ste ispisali u ovome članku. Ako je koncentracija velika naravno da je štetan.