Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINOTEKA VIVAT

Dva desetljeća s vrsnim vinima

Vinoteka Vivat (1)
Foto: Nataša Markotić
1/4
26.10.2013.
u 20:22

Nikada nisam išao za time da budemo najveći i da imamo sve, nego da imamo dobar izbor, vina koja se cijene i traže, tumači šef B. Ivančić

Slavna vinoteka Vivat, među tri prve i najpoznatije u nas na početku tog dijela vinskog biznisa, upravo je proslavila 20 godina rada, posebnom svečanošću jer je otvorila i svoje nove prostorije. Nekad Vivat i partneri u Boćarskom domu na Prisavlju, lani se ta tvrtka podijelila s partnerima i, kao Vivat fina vina, odselila s tog mjesta, da bi nakon skoro godinu dana mukotrpnih priprema otvorila novu, prostraniju vinoteku u Folnegovićevoj 1.

Šef Boris Ivančić kaže kako sada napokon imaju dovoljno prostora i uvjeta za organiziranje manjih i većih degustacija i promocija, pa i za privatne, ciljane, zatvorene degustacije. Imaju oko 800 etiketa: pravi je užitak upoznavati njihove police. - Nikada nisam išao za time da budemo najveći i da imamo sve, nego da imamo dobar izbor, vina koja se cijene i traže, tumači. - Usko surađujemo s gotovo svim domaćim vinarima (s nekima već i 20 godina) pa smo pravo mjesto za nabavku npr. vina Coronice, Kozlovića, Tomca, Ledića, najkompletnije smo prodajno mjesto bračke Stine, Koraka, Tomića, Roxanicha, F. Armana, Piquentuma, Vukasa...Odnos svjetskih i domaćih vina podjednak je. Od vina iz svijeta poznat je naš program a sada smo dodali i neke novitete, bilo da je riječ o proširenju novim etiketama unutar postojećih dobavljača ili je riječ o nekim novim vinarima. Npr. iz Monsanta i Priorata tu je mali ali vrlo cijenjen Alfredo Arribas; iz Južnog Tirola minijaturna vinarija Unterortl – Castel Juval, pa Valpolicellska vinarija MonteZovo, objašnjava Ivančić i dodaje da uskoro očekuju i prvu pošiljku Madeire a nešto kasnije i Marsale. I podsjeća: tu jei fenomenalni 100/100 bodova Penfolds Grange 2008, i po WineSpectatoru i po Parkeru!

Proširili su i program delicija koje se grickaju uz vino jedinstvenim “extradjevičanskim čipsom” iz Cordobe u Andaluziji (“zdravi čips” pržen u ekstradjevičanskom ulju i posoljen ružičastom himalajskom solju), artisanski grissini male obiteljske pekare iz Julijskih Alpi, također rađeni na ekstradjevičanskom ulju te bučine sjemenke raznih okusa, južnoštajerski specijalitet jedne obitelji koja je po tome poznata. Bit će tu i svježa maslinova ulja Ipše, Chiavalona, Agrofina, Belića i još nekih, a Sandi Chiavalon je baš na otvaranje donio najsvježije, tek iscijeđeno mlado ulje na degustaciju – sjajno, puno aroma, elegantno…

Uz maslinova ulja kreirali su i dobar izbor vinskih, uglavnom balzamičnih octeva: andaluzijskih sherry octeva i onih top austrijskog proizvođača, člana grupe Premium Estates of Austria (Loimer, Heinrich, Sattlerhof ) i Aloisa Goellesa.

Vrlo popularan bio je njihov klub prijatelja vinoteke; nakon gotovo godinu dana ponovno su se oglasili “klubašima” pa će i to sad polako aktivirati. Klubašima nastavljaju pružati popust, ali ako bude energije i mogućnosti svjestan sam, veli Ivančić, da bi trebalo dati i više od toga, odvesti ih u neku vinariju, bližu ili dalju, odnosno organizirati vinske aranžmane i biti puno aktivniji nego što je to bilo na Prisavlju.

 >>Besplatna degustacija kvalitetnih kutjevačkih vina Adžić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije