Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUGARSKA

Doživite čarobnu dolinu ruža u Bugarskoj

Bugarska ruže
www.VisitBulgaria.NET
13.04.2010.
u 08:34

Pitoreskni bugarski gradić Kazanlak otkrit će vam tajnu proizvodnje skupocjenog ružina ulja staru više od 330 godina.

Svakoga proljeća, u svibnju, kada su vrhovi Alpa još prekriveni snijegom, u ovoj dolini u središtu Bugarske, cvatu ruže. Kao da se cijeli svijet pretvara u more ruža. U središtu bajkovite Doline ruža nalazi se prijestolnica kraljevstva ruža - Kazanlak. Prve ruže od kojih se dobivalo ulje nikle su u blizini ovoga grada. Ružino ulje tri je puta skuplje od zlata, a esencija proizvedena u Bugarskoj tražena je u čitavom svijetu. Za jedan kilogram ružina ulja potrebno je oko 3000 kg ruža, odnosno za jedan gram ulja utroši se oko 1300 ružinih latica. Onaj tko se u svibnju zatekne u Dolini ruža, nikada neće zaboraviti čarobne trenutke koje je proživio.

U Kazanlaku se nalazi jedinstveni Muzej ruža čiji eksponati pričaju povijest proizvodnje ruža na ovome području, staru i više od 330 godina. Svega sedam kilometara od Kazanlaka, u Dolini ruža, nalazi se brana Koprinka i jedno od najljepših vodenih područja Bugarske. Vodeni bazen skriva ostatke starotračanskog grada Sevtopolisa koji datira iz druge polovice 4. stoljeća pr. Krista.

Ključne riječi

Komentara 1

PE
Pegaz
15:40 09.08.2011.

Kakve veze vrhovi Alpa imaju s Bugarskom?!? Osim toga, vrhovi Alpa su i usred ljeta prekriveni snijegom, sto si mislio/la reci - valjda ni sam/a ne znas ://

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije