Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuhar robot

Dok ste na poslu, robot radi vaše omiljeno jelo

GammaChef
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/10
24.08.2017.
u 13:01

Tajna dobrih okusa jela koja spravlja robot je u preciznosti u doziranju i što se njemu nikamo ne žuri, kaže Dražen drnas

Robot kuhar GammaChef, kuhar budućnosti, izum splitskih poduzetnika i inovatora Dražena Drnasa i Đulijana Nole, jedna je od inovacija koja očekuje posjetitelje Taste and Travel festivala koji se održava u Zadru od danas do 30. kolovoza. Taj kuhinjski uređaj sposoban je pripremiti bilo koje jelo iz jednog lonca, a u subotu 26. kolovoza na E@t: Food in the digital age konferenciji njegovi izumitelji predstavit će GammaChefove kulinarske sposobnosti i uvesti nas u budućnost kada je priprema hrane u pitanju.

Zahvaljujući robotu spravljat ćete ukusna variva, tjestenine, rižota i gulaše čak ako sami ne znate ni jaje ispržiti. Iskusni majstori kuhinje uz već programirane digitalne recepte po kojima GammaChef apotekarskom preciznošću dozira sastojke i kuha, mogu programirati vlastite recepte po kojima će taj kulinarski čarobnjak spravljati jela. I ono što je najbolje, robota kuhara možete programirati tako da vas topao tek skuhan ručak čeka kada s posla dođete kući.

GammaChef je nastao u radionici u Splitu, iz ljubavi prema tehnologiji dvojice inženjera elektrotehnike, Dražena Drnasa i Đulijana Nole, koji su nakon rada u Siemensu osnovali svoju tvrtku. Suvlasnici su portala Go home i Crnog jaja, a bave se softverima.

Upravljanje preko mobitela

– U vrijeme kada smo došli do ideje o robotu kuharu, na svjetskom tržištu pojavio se Google glas, to su one naočale koje u kutu imaju displej spojen na internet. Đulijano i ja razgovarali smo o tome kako je to lijepa stvar, ali nekako beskorisna, i da bismo mi trebali izumiti nešto što ljudima zaista treba. Rekao sam mu “Ja bih sad bio najsretniji da me kod kuće čeka ručak”. Na to smo se pogledali i shvatili da to svakome treba i da bi se zaista na tome i moglo poraditi. Osim toga, htjeli smo kupiti 3D printer, ali za ovaj naš posao softvera kojim se bavimo baš nam i ne treba, a to je i skupa igračka. Međutim, onda nam je sinulo da kupimo 3D printer jer nam treba da napravimo kuhara. Tako možete i ženi objasniti zašto ste investirali 3000 eura u neki uređaj koji vam u biti za osnovni posao ne treba – priča Dražen Drnas kojega smo posjetili u radionici u Splitu, u kojem njihov mladi tim spaja kuhara budućnosti. Njegov partner Đulijano Nola već je bio u Zadru.
– Naručili smo 3D printer i u početku smo se zabavljali u jednoj maloj garaži u Mravincima. Prisjetili se elektronike i robotike i nakon što smo se mi šest mjeseci igrali, prvi prototip skuhao je svoje prvo robotizirano, jednostavno jelo. To je bilo prije dvije i pol godine. Još smo ga malo dorađivali i počeli s rižotom od kozica. Tada smo vidjeli da on odlično kuha. Taj je rižoto uvijek isti, kada jednom odredite namirnice, omjere, vrijeme kuhanja i temperaturu, on je uvijek isti. Robot ga miješa cijelo vrijeme, čovjek se umori, on ne.

Onda smo dali i drugima da probaju i kad je moja punica, koja je bila iznimno sumnjičava, rekla da je rižoto dobar, shvatili smo da možemo raditi biznis od svoje igračke – priča Dražen. Pristupili su ozbiljnije dizajnu, malo ga još doradili i došli do konačnog, trećeg prototipa.

Dosad je GammaChef već imao nekoliko okršaja s pravim kuharima i na slijepom testu je svaki put pobijedio robot. Kuhao je upravo rižoto od kozica natječući se s pravim kuharom. Ljudi su kušali oba jela i ono iz lonca GammaChefa odnijelo je nadmoćnu pobjedu s 12-6 u broju glasova. Međutim, i prototip je bio skup, a za pravi proizvod trebali su partnera i pronašli ga u Podravki koja je suvlasnik njihova zajedničkog poduzeća GammaChef.

– Tražili smo partnera i kontaktirali s Podravkom, koja se pokazala pouzdana i brža od profesionalnih investitora. Oni su rekli da je to odlično, da žele biti inovativni, da je to možda kuhar budućnosti i htjeli su to probati te su uložili u nas. Oni nisu samo investitori nego i strateški partner za hranu – priča Dražen.

Naime, robot ima spremnike za začine, meso, koje je u malom hladnjaku, tjesteninu i ostale namirnice od kojih spravlja jela, a Podravka će proizvoditi prilagođena pakiranja. Sjeckanje, doziranje i obradu namirnica prije kuhanja također odrađuje robot. Osim toga, Podravkini stručnjaci kontrolirat će hranu i programirane recepte.

– Prvi put imate digitalni recept. Unutra je mala datoteka u kojoj je memorirano kako se kuha. Ali, kada iz moda za kuhanje prebacite u mod za učenje, onda on uči. Prvo pojačate ploču na ekranu, onda nećete sami doliti ulje, već ćete pritisnuti na ekranu da hoćete ulje i koliko. Onda gledate, pa kad se zagrije, pritisnete da hoćete luk. On pamti postupak, vremena i temperature i na kraju, kada je jelo gotovo, pita vas je li dobro i hoćete li ga memorirati. Vi ga ubacite u njegov kompjutor, a možete ga i dati kolegici, kao i ona vama svoje recepte. Robot će vam doći s 10-15 recepata, ostale ćete skidati s naše aplikacije, a možete ih i sami programirati. Tako ćete imati recepte Mate Jankovića, Steve Karapandže, vegetarijanske, što god želite – opisuje Drnas.

GammaChef je inače vrlo pristojan. Kada završi s kuhanjem, svaki put pošalje vam poruku i pita kako je bilo. Vi taj recept možete ocijeniti pa će na webu biti vrlo realne ocjene ljudi, a imate ga priliku i personalizirati. Na primjer, robotu možete odgovoriti da drugi put stavi više soli ili manje čilija. Svaki put kada od njega naručite isto jelo, pitat će vas želite li standardni ili personalizirani recept. On ima male dozere i dozira u gram, a točno zna i nutritivnu vrijednost spravljene hrane pa je jako dobar i za programe dijete.

Robotom se može upravljati s njegova ekrana, s mobitela i glasom. Njegove su razvojne mogućnosti iznimne. Planira se čak i dostava hrane. Znači, ako u petak naručite tjedni jelovnik, u ponedjeljak vam dolaze namirnice – tikvice, luk, ulje, piletina...

Dušu su mu dali autori recepta

Inače, i Dražen i Đulijano vole kuhati, većinu robotiziranih recepata sami su izmislili i kao sladokusci ustvrdili da kuha odlično.

– Tajna dobrog okusa jela koja spravlja robot je u preciznosti u doziranju i što mu se nikamo ne žuri. Ako rižoto treba kuhati 45 minuta, on ga kuha na laganoj vatri 45 minuta, i miješa cijelo vrijeme. Griješe oni koji kažu da to jelo nema dušu ni energiju jer ga ljudska ruka nije dotaknula. Ima dušu, udahnuli su mu je oni koji su recept programirali – kaže Dražen Drnas.

Međutim, svi vi koji ste se zainteresirali, morat ćete se strpjeti jer do izlaska na tržište robota kuhara trebaju još barem dvije godine. Potrebno je pripremiti serijsku proizvodnju, testirati proizvod, dobiti certifikat, organizirati servis, a splitski poduzetnici još traže partnere, tehnološke kompanije s kojima će krenuti u serijsku proizvodnju, za čije je pokretanje potrebno milijunsko ulaganje. Kada iziđe na tržište, GammaChef neće biti jeftin, bit će u kategoriji skupljih kućanskih aparata, ali, kaže smijući se naš sugovornik, uvijek će se moći ponuditi nešto jeftinije preko Crnog jaja. I za kraj, izumitelji GammaChefa otkrili su nam “robotizirani” recept za biftek s gljivama u bijelom umaku:

U 10. sekundi dodajte 50 ml ulja, u 1. minuti upalite ploču na 750 W, u 4. minuti dodajte 250 grama mješavine gljiva (šampinjoni, vrganji), u 5. minuti uključite miješanje, u 6. minuti dodajte 3 puta 0,5 grama soli, u 9. minuti dodajte 300 grama bifteka na kockice, u 11. minuti dodajte 6 puta po 0,5 grama češnjaka, u 13. minuti dodajte 4 puta po 0,5 grama papra, u 15. minuti dodajte 100 ml vina, u 20. minuti 350 ml vode, u 23. 250 gr zelenih tagliatella, u 32. minuti dodajte 50 ml sojina vrhnja za kuhanje, u 34. minuti ugasite miješanje, u 35. minuti ugasite ploču i u 36. minuti jelo je gotovo.

Nakon Zadra, GammaChef bit će predstavljen u Berlinu, na najvećem sajmu te vrste u Europi.     

Komentara 3

OK
okvarbudovič
21:01 24.08.2017.

robota treba k....i

ZG
zgercko1
13:22 11.08.2020.

Gdje se može kupiti

MA
Makava
17:17 24.08.2017.

Ja bi radije sam radije sam radio svoje omiljeno jelo dok je robot umjesto mene na poslu. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije