Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neiskorišten potencijal

Hrvatska kao europska Silicijska dolina

karl kraus
Damir Spehar/PIXSELL
29.05.2017.
u 22:15

Snažnijim fokusom na digitalno obrazovanje te jačanjem digitalnog poslovanja Hrvatska bi mogla postati prepoznata kao moderna i inovativna zemlja

Hrvatska je neupitno jedna od europskih, usudio bih se reći i svjetskih turističkih sila, s nizom komparativnih prednosti kao što su očuvane prirodne oaze, bogata kulturna i povijesna baština, jedinstvena gastronomska ponuda te brojne atraktivne turističke destinacije s vrhunskim sadržajima i uslugama. Nadalje, u ovim neizvjesnim vremenima naša velika prednost leži u činjenici da je Hrvatska sigurna za život i poslovanje.

No, Hrvatska skriva i veliki neiskorišteni potencijal za brendiranje koji se ponajprije ogleda u mogućnostima obrazovanja kako za domaće tako i za inozemne studente te u razvijanju poslovanja privlačenjem stranih investicija. Sa sjajnim geostrateškim položajem u samom srcu Europe, Hrvatska je na odličnom putu da postane rasadnik inovativnih digitalnih malih i srednjih poduzeća. Niz uspješnih primjera primjene digitalne transformacije u ključnim sektorima poput energetike, bankarstva, poljoprivrede, turizma i proizvodnje svjedoče o tom nezaustavljivom trendu u Hrvatskoj. Za brendiranje zemlje to može biti dobra središnja ideja s relevantnim strateškim ciljevima. Hrvatska bi mogla postati europska Silicijska dolina.

Ipak, da bismo to ostvarili, potrebno je uložiti veliki napor u području liberalizacije poslovnog okruženja i poboljšanja poslovne klime, kako bi se oslobodio potencijal mladih i inovativnih poduzetnika da realiziraju svoje ideje i pokrenu poslovanje bez nepotrebnih administrativnih i birokratskih prepreka. RWE kao dio europske innogy grupe koja posluje u 11 europskih zemalja te ima više od 22 milijuna korisnika električne energije i plina već godinama razvija i uspješno nudi niz inovativnih programa. Riječ je o programu Smart City platforme koja uključuje pametnu uličnu rasvjetu, e-mobilnost, CNG mobilnost i slična rješenja.

Digitalno poslovanje je ključ uspješnosti. U skladu s tim, u brendiranju Hrvatske posebnu pozornost treba posvetiti reformi obrazovanja i stvaranju modernog obrazovnog sustava. Snažnijim fokusom na digitalno obrazovanje te jačanjem digitalnog poslovanja Hrvatska bi mogla postati prepoznata kao moderna i inovativna zemlja usklađena sa sve bržim globalnim tehnološkim i znanstvenim promjenama. I naravno, kao vrlo sigurna i udobna zemlja za život i poslovanje.     

Komentara 8

OV
Ovozemaljski
01:49 30.05.2017.

Ne razumijem clanak, pa da bi se to dogodilo morali bi imati politicare koji su kroz vlastiti biznis prosli.kroz svu sumu hrvatske birokracije i poreza od 25% i doprinose na place od 40%, svaki politicar bi trebao stajati u redu za dolazak na salter kad mu sluzbenik kaze molim vas 20kn biljega, najblizi kiosk vam je tu 100m pa desno i onda se vratit i opet cekat u redu, ovaj clanak je skup lijepih zelja, ajde pozitivan je, ali nije na tako realnim temeljima kao sta se zeli prikazati...

LE
lebar
22:47 29.05.2017.

geografski da ali nas hebe lucifer

DO
domljani
05:14 30.05.2017.

dolina ili mafija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije