Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Danas je svjetski dan vafla: Evo nekih zanimljivosti o njima i recept koji možete isprobati odmah

Vaffeldagen ili dan vafla obilježava se 25. ožujka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ali brzo je ta tradicija 'zahvatila' i druge zemlje.
25. ožujka 2020. u 11:30 0 komentara 3558 prikaza
Foto: shutterstock

Dan vafla u povijesti je označavao početak proljeća koji se slavio tako da se cijeli dan radi i jede ova slastica koja je nastala još negdje, pretpostavlja se, u 13., 14. stoljeću. Autor recepta je nepoznat, pronađene su samo upute nazvane 'Le Ménagier de Paris' koje je napisao Fancuz svojoj mladoj supruzi. Ubrzo je ovo jelo postalo omiljeni doručak diljem svijeta, a poslužilo je i kao zamjena za čašice za sladoled. Prodavaču sladoleda u Missouriju je ponestalo čašica za sladoled još 1904., pa je pitao prodavača vafla da mu pomogne. Savio je vafle i koristio ih za posluživanje sladoleda, a upravo tako su nastali korneti.

U početku su se pekli između dva tanjura, iznad vatre, a onda je Cornelius Swarthout 1869. godine izumio pekač kojeg je u Ameriku donio bivši predsjednik, Thomas Jefferson.

Vafli za doručak? Evo nekoliko odličnih ideja:

Naravno, obarali su se rekordi u jedenju i pravljenju ove slastice slične palačinkama, pa je tako najveći vafel na svijetu dugačak 2,4 metra i teži 50 kilograma. Rekord u jedenju oborio je Patrick Bertoletti koji je pojeo 29 komada u samo 10 minuta i tako s prvog mjesta maknuo Joeya Chestnuta koji je 2007. pojeo 23 komada u isto vrijeme. 

Postoje tri vrste vafla:
Belgijski
Lagani su i hrskavi s dubokim grebenima, a u izradi se koristi kvasac.
Američki
U izradi se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.
Liege
Dolaze također iz Belgije, napravljeni su s kvascem, ali su mekši, smjesa je gušća i slađi su jer se na njih stavlja karamelizirani šećer.

Donosimo vam recept za savršene vafle koji možete isprobati već danas.
Sastojci:
26 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
2 jaja
6 žlica maslaca
3,5 dcl toplog mlijeka

Priprema: 
U veću posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte da se sastojci međusobno povežu.

U drugu posudu dodajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko i sve dobro izmiksajte.

Zatim tekuće sastojke dodajte u suhe i miksajte sve dok ne dobijete lijepu, glatku i malo gušću smjesu. 

Kada se pekač za valfe zagrije, dodajte smjesu i pecite. Gotovi su onda kada poprime zlatnu boju.

Od ove količine sastojaka dobit ćete 7 do 8 vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom i dodati šumsko voće. 

Savjeti slastičara Maslinovo ulje i ružmarin? Slastičar otkriva trikove za savršene palačinke Tko bi rekao Pečemo li palačinke pogrešno cijelo vrijeme? Video pokazuje drugačiji način od onog svima poznatog ovo niste još probali Palačinke bez brašna mogu biti jednako tanke i slasne kao one 'obične'
Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.