Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Danas je Svjetski dan marcipana, evo kako ga možete napraviti kod kuće!

Marcipan je ukusna i lagana poslastica koja je napravljena od samo dva glavna sastojka - šećer i badem. Karakteristični okus daju gorki bademi. Nekim vrstama marcipana se dodaje okus ružinom vodom. Sličan proizvod je persipan, gdje se umjesto badema koriste sjemenke breskve ili marelice.
13. siječnja 2020. u 08:30 1 komentara 22238 prikaza
Foto: Getty Images

Podrijetlo Marzipana nije sasvim jasno, neki tvrde da je nastao u Perziji, a od tamo je putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje, a tamo su ga najvjerojatnije donijeli Turci. Ipak, postao je i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck  ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana, a kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno. Iako je Perzija najvjerojatnije mjesto gdje je nastao, postoje također brojni dokazi da je Španjolska ili razvila svoju inačicu, ili je stvarno početno mjesto ove poslastice. Koristi se u jako puno vrsta slatkiša i poslastica jer se može oblikovati u gotovo sve. 

Lino PRIRODNO I FINO Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Današnji dan najbolje je da proslavite izradom svog marcipana kod kuće, pa donosimo jedan jednostavan recept.

Sastojci:
150g badema
150g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).  

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstrakstom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. 

Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.

Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

izvan hladnjaka Gdje odlažete krumpir? Maknite ga što dalje od luka! ZNATE LI? Zašto smo nakon obilnog ručka i dalje gladni?

Kada smo kod slatkog, evo kako nastaju krafne:

 

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima