Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počastite se

Danas je svjetski dan francuske pite - Quiche Lorraine: Donosimo originalan recept i trikove s kojima će uvijek ispasti super

shutterstock
20.05.2020.
u 15:51

Ova 'otvorena' pita omiljeni je zalogaj na zabavama, priprema se brzo i lako, a uz ovih nekoliko savjeta uvijek će ispasti odlična!

Quiche pita potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi. Njihov prvi quiche bio je upravo Lorraine, a ime je dobio po regiji iz koje potječe. Riječ 'quiche' dolazi od njemačke riječi 'Kuchen' koja znači kolač. 

Ova 'otvorena' pita danas se jede diljem Europe i svijeta, a popularna je hrana za zabave jer se jednostavno priprema. Donosimo recept kojim možete proslaviti današnji dan.

Sastojci za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
1/2 žličice soli
6 cl vode

Priprema:
Pomiješajte brašno i sol i dodajte im maslac narezan na kockice koji mora biti na sobnoj temperaturi. Miješajte prstima dok ne dobijete smjesu nalik sitnim mrvicama. Zatim dodajte vodu i miješajte dok ne napravite kuglu. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 - 60 minuta. Razvaljajte ga, stavite u kalup i izbodite vilicom - to pomaže da zrak prolazi i da se tijesto ne digne tijekom pečenja. Pecite ga 20 minuta na 180°C dok pripremate nadjev.

Sastojci za nadjev:
200 g slanine
300 ml slatkog vrhnja
3 jaja
1/2 žličice muškatnog oraščića
prstohvat soli

Priprema:
Narežite slaninu na kockice i prepržite na tavi kako bi postala hrskava. U zdjeli pomiješajte vrhnje s jajima, muškatnim oraščićem i soli. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, posipajte kockicama slanine i prelijte mješavinom vrhnja i jaja.

Stavite u pećnicu na još 20-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Prije posluživanja ostavite svoj quiche da se ohladi.

U videu pogledajte recept za kruh koji uvijek uspijeva:

Osim recepta, evo i nekoliko savjeta uz koje će vam quiche ispasti odličan.

Pecite ga sporije, na niskoj temperaturi
Možda ste u žurbi, gosti uskoro stižu i želite što prije napraviti ovu pitu? Nemojte žuriti, pećnica na visokoj temperaturi predstavlja opasnost da vam se jaja u nadjevu pretvore u kajganu. 

U nadjev možete dodati malo brašna
Brašno u jajima pomaže apsorbirati vlagu i stabilizira cijeli nadjev, a istovremeno doprinosi još većoj kremoznosti.

Koristite kvalitetno brašno
Dodatak raženog brašna ili brašna od cjelovitih žitarica će vašem tijestu za quiche dati posebnu hrskavost, orašasti okus i 'pjeskovitu' teksturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije