Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivosti

Čokolada poništava štetu od pušenja

čokolada
05.11.2010.
u 08:00

Riječ je o crnoj, bitter, gorkoj čokoladi sa 70 i više posto kakaovca, i količini od tek nekoliko kockica dnevno

Dobra vijest za pušače i slodokusce - čokolada je blagotvorna za  krvne žile i sprečava njihovo otvrdnjavanje, što izaziva uživanje u nikotinu.

Doduše, riječ je crnoj, bitter, gorkoj čokoladi sa 70 i više posto kakaovca i količini od tek nekoliko kockica dnevno. Na švicarskom University Hospital znanstvenici su usporedili efekte koje na zdravlje imaju svijetla mliječna čokolada i tamna te pratili krvnu sliku 20 muškaraca pušača.

Pratili su stanje njihovih krvnih žila tijekom 24 sata i nakon pregleda ultrazvukom ustanovili kako im je crna čokolada značajno poboljšala protok krvi kroz arterije. Nekoliko kockica crne slastice "držalo" je čak osam sati!

Onima koji su jeli svijetlu čokoladu stanje u arterijama nije se promijenilo. Inače, crna čokolada bogata je oksidansima i stoji uz bok crnom vinu, zelenom čaju i šumskom voću.

Ključne riječi

Komentara 1

S1
s1504975
11:08 05.11.2010.

Sponzored by ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije