Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće cijepljenje

Cijepite li se protiv gripe? Hrvatska za vrijeme gripe 'izgubi' milijun radnih dana

gripa
Filip Brala/PIXSELL
04.11.2019.
u 16:11

Cijepljenje se svake godine provodi od studenoga do kraja siječnja, a ove godine nabavljeno je i posebno cjepivo.

U srijedu 6. studenoga počinje cijepljenje protiv gripe, a najavljeno je kako će ovo biti jedna od težih sezona. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je kako je naručeno 360 000 doza cjepiva, što je oko deset posto više nego prethodne godine. Također, dostupno će biti i četverovalentno cjepivo koje štiti od četiri virusa.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Cijepljenje se provodi svake godine od studenoga do kraja siječnja, a potrebno je dva do tri tjedna da cjepivo počne djelovati. Cijepiti se može u ordinaciji opće/obiteljske medicine, u pedijatrijskoj ordinaciji ili Zavodima za javno zdravstvo.

Cjepivo je besplatno za određene skupine stanovništva, među koje spadaju osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe, pacijenti s kroničnim oboljenjima, odrasli, djeca i adolescenti koji su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, radnici domova za starije osobe te institucije za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici i trudnice, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Lani se protiv gripe cijepilo ukupno 32 3303 osobe koje spadaju u rizičnu skupinu. Procjenjuje se da je cijepljeno 29% osoba starijih od 65 godina, što je porast od godine ranije, ali pad u usporedbi s brojkama prije deset godina kada se protiv gripe cijepilo čak 40 posto osoba starijih ispod 65 godina. Ukupno je prijavljeno 61 206 oboljelih od bolesti slične gripi, te 107 smrti, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Prošle je godine od gripe oboljelo ukupno 28 664 ljudi, a najviše prijavljenih stiglo je iz Zagreba, potom Zagrebačke, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije. Upravo je broj oboljelih u četvrtom tjednu 2019. godine bio i najveći broj prijava u posljednjih šest sezona.

Prvi bolesnici javljaju se u prosincu, dok u siječnju dolazi do porasta oboljelih. Vrhunac sezone gripe je krajem siječnja ili tijekom veljače. Po procjenama Europske unije Hrvatska u sezoni gripe izgubi oko milijun radnih dana.

Važno je u sezoni gripe paziti na neke stvari. Trebalo bi često prati ruke, izbjegavati dodirivanje oči, nosa i usta rukama, izbjegavati prenapučene zatvorene prostore u sezoni gripe, a također bi trebalo paziti na uravnoteženu prehranu i povećati tjelesnu aktivnost. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije