Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene na Jadranu

Skupo je gotovo kao u Švedskoj. Espresso na Stradunu - 25 kuna!

11.07.2014., Sibenik - Zbog promijenjivog vremena turisti u Sibeniku provode vrijeme na razlicite nacine. Photo:
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
14.07.2014.
u 14:00

Tradicionalno Dubrovnik kao najsnažniji hrvatski turistički brend prednjači skupoćom, a Dubrovčani poručuju da se njihove cijene mogu uspoređivati jedino s top svjetskim destinacijama.

Cijene hrane i pića duž jadranske obale tijekom turističke sezone znatno se razlikuju. Tradicionalno Dubrovnik kao najsnažniji hrvatski turistički brend prednjači skupoćom, a Dubrovčani poručuju da se njihove cijene mogu uspoređivati jedino s top svjetskim destinacijama. Brojni kafići i restorani imaju popuste za Dubrovčane, ali i racionalniji turisti, kojima nije najvažnije popiti espresso na Stradunu i u nekim ga lokalima platiti 25 kuna, pronaći će svoje mjesto pod suncobranom u kafićima malo udaljenijim od centra u kojima će kavu popiti za osam kuna. Skupoćom se može pohvaliti i Trogir, gdje smo na rivi pronašli pola litre točenog piva za vrtoglavih 36 kuna. Otoci su priča za sebe, a Hvar ili Bol s titulama ekskluzivnih destinacija imaju i takve cijene.

Rovinjski rekord

Tradicionalno cijene hrane i pića u Istri osjetno su više nego na Kvarneru. Na cijenu u kafićima i restoranima utječe lokacija. Cijena kave ili nekog pića u samome centru ili pak u blizini mora redovito je viša. Tako je i na kvarnerskim otocima, gdje se podrazumijeva u cijenu uračunavati i “morsku barijeru”.

Stoga i ne čudi što je postalo uvriježeno na tržnicama kupovati na komad. Već godinama neslavni je istarski rekorder u cijenama voća i povrća Rovinj, samo 40-ak kilometara udaljen od Pule. Na rovinjskoj tržnici kilogram grožđa ljeti stoji između 50 i 60 kuna, nektarine i marelice dosežu cijenu i do 40 kuna, a bilo je sezona kada je kilogram trešanja stajao i sto kuna.

Međutim, strani turisti s kojima smo razgovarali uglavnom znaju kamo dolaze i nisu šokirani cijenama kao domaći gosti. Za austrijsku obitelj iz Mattersburga, kaže Barbara Zerkhold koja je s dvoje djece i roditeljima na odmoru u Crikvenici, cijene su prihvatljive. – Cijene hrane i pića  u trgovinama i u restoranima niže su ili jednake kao kod nas. Ne možemo se požaliti ni da nam je smještaj skup, zadovoljni smo i uživamo na odmoru – kaže Barbara. Doručkuju u pansionu u kojem su odsjeli.

– Ručamo i večeramo u restoranima, stariji najčešće ribu, a djeca što požele. Hrana je odlična, usluga je super – zaključuje.

Daleko od Ibize

– Za nas u Švedskoj kažu da je sve skupo, ali ni kod vas u Hrvatskoj nije jeftino. Piće je jeftinije samo malo. Vina su vam skuplja, a hrana u restoranima uopće nije jeftina. Skup je i smještaj. Za jednokrevetnu sobu bez klime i WiFi-ja platili smo 50 eura u jednom hostelu. Jedino je voće jeftinije nego kod nas, i to puno. Ipak, Hrvatska je prelijepa i zadovoljni smo što smo tu – kaže Šveđanin Tomy Krek koji ljetuje u Zadru. Amerikanka Julie Dion na proputovanju je Europom. U Split je stigla na Ultru.

– U usporedbi s ostalim europskim destinacijama, Hrvatska ima vrlo razumne cijene iako niste najjeftiniji – kaže Julie koja će po cijenama ipak pamtiti Ibizu gdje je pola litre obične vode platila devet eura.

>> Turistička sezona ponovno treba spasiti državni proračun

Komentara 125

Avatar franioprvi
franioprvi
14:08 14.07.2014.

Na Autobahnu kroz Njemacku , kava je 4 eura. Sto vi pricate? Na trgu Sv Marco u Veneziji , kava je 32 eura... Kod nas je mukte. A ako vam je skupo , nemojte ici na Jadran.

ZA
zagorjedotokia
14:14 14.07.2014.

Rim, kava u običnoj birtiji 6 eura ako vas poslužuju, 5 eura ako si od šanka na terasu kavu nosite sami. Jel to skupo ili jeftino prosudite sami. Jest da je Rim Rim, al bome ni Dubrovnik nije neka selendra. Tako da ovakvi bombastični naslovi su promašeni što se teme tiče, a nisu promašaj kao navlakuša da se članak pročita.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:26 14.07.2014.

Pa ne morate piti tamo gdje je skupo. Prvo pitate konobara (a možete vidjeti i cjenik) koliko što košta. Pa ako vam ne paše, odete 100 metara dalje i dobite jeftinije. Pun mi je k. ovih što se čude ko ko pura dreku računu. A sve im je vidljivo i dostupno prije narudžbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije