Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Roštiljaona-zapali me!

Četiri stvari koje su potrebne kako biste napravili dobar roštilj

Meso s roštilja malo tko ne voli, no ono ne uspijeva baš svima uvijek pa se držite ovih savjeta kako bi vam meso bilo ukusno i sočno
25. travnja 2017. u 11:00 8946 prikaza
roštilj
Foto: Thinkstock

S dolaskom proljeća, došlo je i vrijeme roštiljanja. Oni koji svoje roštilje ove godine još nisu koristili, učinit će to sigurno uskoro s obzirom na to da se bliži Praznik rada. Meso s roštilja malo tko ne voli, no ono ne uspijeva baš svima uvijek.

Kako bi napravili savršen roštilj, mi vam donosimo popis onoga što je potrebno da bi vam meso bilo ukusno, mekano i sočno.

1. Žar za roštilj
Za dobar roštilj nije potrebno samo meso već ono što je možda i bitnije je kakav ćete napraviti žar. Ako koristite drvo, bitno je da ga pustite da se dobro razgori i da ne štedite na drvima jer je za dobar roštilj potrebno dosta drva. Kada su se drva razgorjela, dodajte ugljen i pustite ga nekoliko minuta da se dobro ugrije. Ispod rešetke za roštilj trebali bi imati od 5 do 10 centimetara žari. Kada se sve dobro zažarilo, postavite rešetku i čekajte da se i ona ugrije. Bitno je da meso ne stavljate na hladnu rešetku. Ako primijetite da vam tijekom pečenja žar slabi, podignite rešetku, promiješajte ugljen i pustite da se ponovno zažari. Tada možete nastaviti peći meso.

2. Marinada
Kako bi meso bilo što sočnije i ukusnije, marinada je jako bitna. Meso marinirajte s uljem i začinima, ali ne radite to pola sata prije nego ćete ga peći na roštilju već učinite to večer prije i pustite da se marinira cijelu noć. U marinadu dodajte i koju kap limunovog soka ili octa koji će spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

3. Roštiljanje mesa
Marinirao meso izvadite sat vremena prije roštiljanja mesa kako ne biste hladno stavljali na rešetku već bi ono trebalo biti sobne temperature. Rešetku slobodno premažite s masnoćom, najbolje od špeka, odnosno slanine, a ako ga nemate, onda koristite ulje kako vam se meso koje je suho, primjerice pileće bijelo meso, ne bi ljepilo za rešetku. Meso pustite da se peče i ne okrečite ga previše jer upravo karamelizacija mesa daje onaj karakteristični okus roštilja.

4. Odmaranje mesa
Nakon roštiljanja mesa, pustite ga da se odmori jer je to jako bitno ako želite da vaš roštilj bude ukusan. Kada ste meso ispekli, cijelu zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pustite pola sata da odstoji. Aluminijska folija zadržat će toplinu mesa, a vi ćete imati jedan vrlo ukusan obrok.

Dobar tek! 

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“