Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trenutna ugoda

Češete se nakon uboda komarca? Ne biste to trebali raditi, evo i zašto

Komarac napasnik
Foto: Robert Anić/PIXSELL
30.08.2017.
u 22:00

Češanje samo pojačava lučenje toksina iz mjesta uboda", kaže njemačka liječnica Christine Eichler. Dodatno, češanjem se ubodne rane lako mogu upaliti.

Malo je stvari kojima se tako teško othrvati kao što je češanje nakon uboda komarca. Ali bez obzira na kratkoročnu ugodu, to je upravo ono što ne biste trebali raditi. 

"Češanje samo pojačava lučenje toksina iz mjesta uboda", kaže njemačka liječnica Christine Eichler. Dodatno, češanjem se ubodne rane lako mogu upaliti. 

Umjesto toga, Eichler savjetuje neke iskušane i učinkovite kućne meleme: pola glavice luka ili kriška limuna mogu izvući toksine iz rane. 

I ocat će ublažiti potrebu za grebanjem ako se nanese izravno na mjesto uboda. Isto vrijedi za kobinaciju meda i sode bikarbone. Ako vam je pri ruci, pomoći će i gospina trava (kantarionovo ulje). Po svojim protuupalnim svojstvima koja vrijede i za ubode komaraca poznato je i djelovanje jogurta. 

Stoga, idući put kad osjetite potrebu za češanjem bolje otiđite u smočincu ili u hladnjak. 

Ključne riječi

Komentara 5

SE
Semiramida
08:35 31.08.2017.

"Češete se nakon uboda komarca? Ne biste to trebali raditi, evo i zašto" Da se ne bi trebalo češati zna se oduvijek, nije ništa novo. Ali...svrbi pa svrbi! E sad, da se u članku spominje neškodljivo sredstvo koje uspješno suzbija svrab, to bi imalo smisla, ovako...ništa.

BL
bljak007
22:06 30.08.2017.

Otrov od komarca, rješava se ledom, jer je termo osjetljiv.

DU
Deleted user
00:31 31.08.2017.

ahahaaaaa, jer vi ovo morate pisat po nekoj direktivi jer ovo nije normalno. pa to sam ja (to smo svi mi znali u Jugoslaviji) jos prije 50 godina da se ne smijem cesat poslije uboda komarca pauka ose jer tako samo "razmazes" kroz tkivo. ovo su bice znali i dudek i regica iz gruntovca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije