Naslovnica Lifestyle Ljeto na Večernjem

Pazite na djecu: evo kako ih zaštititi od ugriza komaraca i insekata

Kod odlaska na more s djecom bitno je znati kako zaštititi njihovu kožu od uboda komaraca i insekata.
16. srpnja 2017. u 21:12 0 komentara 1098 prikaza
Foto: Thinkstock

Kod odlaska na more s djecom bitno je znati kako zaštititi njihovu kožu od uboda komaraca i insekata

Punta rata - Brela Istražite Jadran Top 10 plaža za obitelji s djecom

Specijalist pedijatrije prof. dr. sc. Milivoj Jovančević za prevenciju uboda preporučuje da se prostorije u kojima dijete boravi zaštite mrežama protiv komaraca, što se odnosi na vrata, prozore i krevetić. 

Neškodljiva sredstva za mazanje 

- Postoje električne lampe koje svjetlošću privlače insekte i uništavaju ih strujom, mogu se upotrebljavati ultrazvučne zujalice koje tjeraju komarce, a također postoje i sredstva koja svojim mirisom odbijaju insekte - kazao je dr. Jovančević. 

Za djecu postoje i dobno primjerena, neškodljiva sredstva za mazanje od kojih su neka na biljnoj bazi. - Kod sasvim male djece (dojenčadi) ne preporučuje se nanošenje ovih preparata na kožu, mogu se nanijeti na odjeću ili posteljinu - kaže dr. Jovančević.

Hladite mjesto uboda

No, ako do uboda ipak dođe, preporučuje se da se mjesto uboda hladi za što se mogu upotrebljavati biljni preparati u obliku gela ili spreja. 

Iskustvo iz svijeta Mislite da je Jadran skup. 'Doručak za četiri osobe platili smo 761 kn'

- Kod jačeg otoka i crvenila na rukama i nogama može se staviti alkoholni oblog (vata natopljena dvostruko razrijeđenim alkoholom) - kaže dr. Jovančević. 

Kako ne bi došlo do uboda insekata stručnjaci preporučuje da se ne koriste kupke i losioni slatkog mirisa. Sredstva za zaštitu ili tzv. repelente treba nanositi umjereno i samo na mjesta na kojima je koža dirtektno izložena insektima. 

gume Korisni savjeti Kako brinuti o gumama u ljetnim mjesecima vrućina NISTE UMISLILI Znanstvenici objasnili zašto nas ljeto čini mrzovoljnima Korisni savjeti Kako brzo ohladiti piće? Evo 2 načina
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.