Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koji je vaš način?

Ovo je najzdraviji način pripreme brokule - evo u čemu ste do sada griješili

Brokula
Foto: Thinkstock
1/2
08.02.2018.
u 18:22

Brokulu je inače dobro jesti jer dnevna doza tog povrća pomaže u sprječavanju mnogih bolesti.

Znanstvenici su otkrili najzdraviji način pripreme brokule, povrća koje sadrži s sulforafan - spoj koji, kako su pokazale ranije studije, pomaže kod borbe sa šećerom u krvi, kao i protiv raka

Najveća greška koju svi rade s brokulom je ta što je prekuhaju, a dobrobiti sulforafana nestaju nakon nekoliko minuta kuhanja. Također, da bi ovaj biljni spoj nastao brokulu  je potrebno kidati, rezati ili zagristi. 

Prema najnovijoj kineskoj studiji najbolje bi bilo povrće narezati na komadiće od dva milimetra i pustiti da odleže 90 minuta, prije laganog kuhanja, što povećava razinu sulforafana, piše Daily Mail. Takav postupak omogućuje razvoj veće količine korisnog spoja. 

Iako ovakva priprema djeluje kompliciranije, prema ranijim istraživanjima se isplati jer se sulforafan slabo apsorbira u organizam kada se uzima kao dodatak prehrani. 

Brokulu je inače dobro jesti jer, prema jednom prošlogodišnjem istraživanju, dnevna doza tog povrća može spriječiti mnoge bolesti - od artritisa do srčanih bolesti. Testiranja na miševima pokazala su da oni koji su konzumirali brokulu nisu imali problema s probavom. 

Brokula
1/8

Komentara 3

WY
wyvern
20:10 08.02.2018.

2 milimetra ????

MA
markomateracisvršimtipofaci
21:22 08.02.2018.

Noz, subler, brokula i 5h slobodnog vremena da je pripremis...

MA
MatijaGubecGS
06:54 09.02.2018.

Bravo. A što sa sirovom? Za tebe je vjerojatno otrovna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije