Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 g. proučava vezu hrane i zdravlja

Britanski epidemiolog kaže da je kupovina hrane 'minsko polje': "Ne nasjedajte na lažne tvrdnje proizvođača"

kupnja
pexels.com
10.10.2022.
u 14:30

Svi trebamo jako paziti što kupumo i prikupljati podatke iz više izvora, a ne u kupnji namirnica slijediti najnovije trendove, kaže prof. Tim Spector.

Nakon što sam se prije deset godina bio uplašio za svoje zdravlje, potpuno sam prestao jesti meso, no kao vegan sam izdržao samo mjesec dana jer; iako sam se dobro osjećao; jako mi je nedostajalo meso i obuzela me nevjerojatna želja za pravim sirom. Bilo mi je jasno da mi taj moderni izbor prehrane; iako potencijalno zdrav; jednostavno ne odgovara, ispričao je za Daily Mail poznati britanski epidemiolog, znanstvenik i autor brojnih znanstvenih tekstova profesor Tim Spector.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

kupnja
1/10

"Sada, nakon 30 godina proučavanja veze između hrane i bolesti, moj tim na King's Collegeu i tvrtka za personaliziranu prehranu ZOE dolaze do uzbudljivih otkrića o personaliziranoj prehrani; sada npr. znamo da na svijetu ne postoje dvije osobe koje će bilo koju hranu ili piće metabolizirati na potpuno isti način!"

Iako, kaže Spector, bitnu ulogu u tome igraju i geni, razlog za to uvelike leži u stanji mikrobioma koji živi u našim crijevima.

- Te ogromne i raznolike populacije korisnih bakterija kontroliraju naše reakcije na hranu i čak nam pomažu odrediti što želimo jesti, a što ne. Naš crijevni mikrobiom je jedinstven poput naših otisaka prstiju, s vrlo malo sličnosti čak kod dva jednojajčanih blizanaca - objasnio je Spector.

Testiranje njegovog mikrobioma pokazalo je na primjer da njemu osobno najviše odgovara pretežno biljna prehrana s malo mesa, mliječnih proizvoda i ribe, te da bi, da stvarno bude zdrav i zadovoljan, trebao jesti raznolik izbor biljaka.

"Također znam da se moj metabolizam ne nosi dobro s lako dostupnim šećerima, pa sam napravio dosta promjena u svojoj svakodnevnoj prehrani. Isto tako, bolje mi odgovara raženi kruh od onog og cjelovitog zrna, a zbog zdravlja mikrobioma svaki dan pojedem i jedan kefir ili malo kiselog kupusa."

Istraživanje svijeta moderne hrane dovelo ga je, kaže, i do otkrića da nije sve onako kako nam se čini na prvu.

- Pogledajte bilo koju policu u supermarketu i pronaći ćete pakiranja hrane sa slikama zlatnih kukuruznih polja ili sretnih krava na ispaši, sve kako bi nas proizvođači zavarali da jedemo prirodnu, a ne visoko rafiniranu hranu - rekao je.

Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Najčešće je hrana tako, kaže Spector, označena sa 'bez' (npr. bez glutena ili bez GMO) i sa 'prirodno', no te se riječi koriste da nas odvrate od razmišljanja o njenoj kvaliteti, a proizvođači koriste i besmislene zdravstvene tvrdnje poput 's niskim sadržajem kolesterola' ili 'visokim sadržajem cinka' ili čak 'bez aditiva', čak i kad ih proizvod sadrži.

- Zbog svega je toga kupovina hrane minsko polje i treba itekako paziti što se kupuje, te prikupljati podatke iz više izvora, a ne u kupnji namirnica slijediti najnovije trendove - objasnio je.

Evo par njegovih prehrambenih savjeta:

Špinat kuhajte na pari

Zaboravite na salatu od sirovog špinata! Špinat kuhan na pari je hranjiviji od sirovog jer; iako je odličan izvor željeza, sirovi špinat sadrži kemijski oksalat koji smanjuje njegovu apsorpciju. Dobit ćete više željeza ako ga lagano skuhate na pari i dodate mu malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja (zdrave masti) i malo svježeg limuna (vitamin C), a oboje pomaže i apsorpciji.

Izbjegavajte 'baby' mrkve

Korijenasto povrće svoje zdrave spojeve pohranjuje blizu svoje površine pa izbjegavajte vakuumirane ili konzervirane 'baby' ili 'mini' mrkve koje su često umjetno stvorene rezanjem većih mrkvi i bacanjem dobrih komada..

Istraživanja su pokazala da lagano kuhana mrkva ima deset puta veću koncentraciju zdravog beta-karotena od sirove.

Ako imate gdje, sami uberite bobičasto voće

Bobičasto voće je bogat izvor hranjivih tvari, a najhranjivije je sveže, koje sami uberete (npr. kupine) jer većina biljaka već nekoliko minuta od branja počinje trošiti svoje rezerve šećera i smanjuje sadržaj vode.  

Inače, šalica miješanog bobičastog voća ima dvostruko više vlakana nego šalica nasjeckane banane ili jabuke. Također, ono u prosjeku sadrži gotovo deset puta više antioksidansa (polifenola) od ostalog voća i povrća, a čak 50 puta više od hrane životinjskog podrijetla.

Jedite humus

Naime, studije pokazuju da humus može smanjiti glukozu u krvi bolje od samog slanutka. Razlog je to što taj slanutak s dodatkom maslinovog ulja i tahinija (pasta od sjemenki sezama), zbog kombinacije vlakana, proteina i zdravih masnoća, bolje pridonosi sporijem pražnjenju želuca i apsorpciji ugljikohidrata (što znači i manje skokova šećera u krvi).

Pazite kakvo ulje birate

Naime sve se češće kao skupa i kvalitetna maslinova ulja prodaju nekvalitetna i rafinirana, a nedavno je istraživanje pokazalo da čak 40 posto talijanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u sebi ima i druge tvari, poput  npr. žute boje.

Zemlja podrijetla se također često skriva pa nerijetko ulje koje je navodno talijansko sadrži samo jedan posto talijanskog ulja, a ostalih je 99 posto jeftino ulje iz više zemalja.

Kako biste procijenili kvalitetu maslinovog ulja, pomirišite ga ili probajte kako probavate vino; osim travnatih ili čak dimljenih aroma, trebali biste osjetiti i paprene, svježe i voćne note polifenola.

Kupnja od malih proizvođača koji sve sami rade; od berbe maslina do proizvodnje ulja; također je dobar način da budete sigurni u kvalitetu.

Zanemarite popularne bobice (poput acai bobica)

Foto: screenshot/facebook

Razne wellnessu stranice često naglašavaju da acai bobice imaju hrpu dobrobiti za srce, pomažu kod impotencije i upala, kao i protiv starenja, jačaju imunitet i dobre su za zdravlje kože i mršavljenje.

Tvrdi se i da sadrže nekoliko puta više antioksidansa od borovnica, no to su sve puste želje, a ne znanstveni podaci.

Za jednu porciju suhih acai bobica možete kupiti deset zdjelica svježih sezonskih ili smrznutih borovnica, s istom ili boljom nutritivnom vrijednošću.

Sami ukiselite kupus

Često se kupus kiseli u octu kako bi imao dulji rok trajanja, što ubija sve dobre mikrobe pa je bolje da ga napravite sami.

Jedite avokado

Foto: Shuttershock

Avokado je izvrstan izvor vlakana (oko 13 g u jednom većem plodu), vitamina C, folata, B6 i polifenola.

Malo je istraživanja o prednostima avokada jer je zbog visokog udjela masnoće i kalorija to voće godinama ignorirano, no moglo bi biti savršena hrana, barem u smislu sposobnosti da pomogne u održavanju stabilne razine šećera i masti u krvi.

Pazite što pijete; nije svaka voda ista

Kupovna je voda obično prepakirana voda iz slavine u kojoj nakon pročišćavanja ne ostaju neki ključni minerali, a često sadrži i mnogo dezinficijensa i kemikalija. Po definiciji, "izvorska voda" mora potjecati iz definiranih prirodnih izvora, a "mineralna voda" mora potjecati iz izvora i također sadržavati minimalni sadržaj minerala ili elektrolita. 

Pazite na sol

Kuhinjska sol koju preferiraju kuhari najčišći je oblik soli bez aditiva, a kad kuhate najbolje ju je dodavati s visine u lonac, kao i u hranu, tako da se ravnomjerno rasprši.

Izbjegavajte 'fake' voće

Mnoge žitarice navodno sadrže zdrave i 'prirodne' komadiće sušenog voća, ali nemojte se zavarati. Proizvođači jeftinih žitarica, granola, žitnih pločica, muffina i keksa koriste kombinacije šećera, kukuruznog sirupa, želatine, škroba, ulja i umjetnih aroma i bojila  kako bi stvorili proizvod s okusom voća.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije