Soda bikarbona, skroman i lako dostupan sastojak iz kuhinje, sve se češće koristi i kao moćan saveznik u vrtlarstvu – osobito kod uzgoja rajčica. Osim što je poznata kao pomoć u kućanstvu i kuhinji, njezina primjena u vrtu može znatno poboljšati otpornost biljaka i povećati urod, piše TSN.
Jedna od najvećih prednosti sode bikarbone je njezino prirodno antifungalno i antibakterijsko djelovanje. Kad se koristi u obliku vodenih otopina, može pomoći biljkama u obrani od štetnika i bolesti, potičući njihove prirodne zaštitne mehanizme.
Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa rajčice – kasna plamenjača – može se držati pod kontrolom uz pomoć otopine sode bikarbone. Ključ je u pravodobnoj prevenciji: tretiranje biljaka započinje nekoliko tjedana nakon presađivanja, a otopina se priprema tako da se tri žlice sode rastope u deset litara vode. Ovim pripravkom rajčice se prskaju svakih sedam do deset dana.
Za bolju obranu od različitih gljivičnih oboljenja može se koristiti i snažnija mješavina. U litru vode dodaju se žlica sode bikarbone, 15 ml biljnog ulja i oko 30 g naribanog sapuna za rublje. Prskanje se provodi svaka dva tjedna i pruža učinkovitu barijeru protiv širokog spektra gljivičnih bolesti koje se mogu pojaviti tijekom vegetacije.
Pepelnica, još jedna česta prijetnja zdravlju rajčica, također reagira na tretmane sodom. Mješavina za prskanje priprema se tako da se 50 grama sode i naribanog sapuna za rublje rastope u deset litara vode. Prskanje se provodi jednom tjedno, tijekom deset dana, a ova prirodna metoda učinkovito smanjuje potrebu za agresivnim kemikalijama.
GALERIJA: Kako uzgojiti bosiljak koji će 'rasti kao lud'? 90% ljudi radi ovu pogrešku!
Osim što pomaže protiv bolesti, soda bikarbona djeluje i protiv nametnika poput lisnih uši i grinja. U tu svrhu koristi se nešto koncentriranija otopina – 75 grama sode na deset litara vode. Prskanje lišća i stabljika jednom tjedno pruža pouzdanu zaštitu od najčešćih štetnika.
Soda bikarbona kao dodatak prehrani rajčica
Soda bikarbona može se koristiti i kao dodatak pri zalijevanju. Jednopostotna otopina – nekoliko žličica na kantu tople vode – koristi se za zalijevanje navečer, izbjegavajući vruće dane. Ovaj pristup doprinosi zdravlju biljaka i može pomoći u sprečavanju prvih znakova bolesti ili napada insekata. U tom slučaju otopina se može koristiti i za prskanje.
Tijekom formiranja plodova preporučuje se korištenje jače otopine – do 3,5 % za zalijevanje i 0,5 % za povremeno prskanje lišća. Takav tretman može poboljšati okus, teksturu i sočnost rajčica.
Zeleni listovi – bez žutila
Požutjeli listovi na mladim sadnicama čest su problem, no mogu se ublažiti trostrukim prskanjem slabom otopinom – jedna žlica sode u deset litara vode. Tretmani se provode početkom i krajem srpnja te sredinom kolovoza, čime se potiče zdrav i intenzivno zeleni izgled lišća tijekom cijele sezone.
Iako soda bikarbona ima brojne prednosti, važno je pažljivo pratiti reakciju biljaka. Ako dođe do pojave opeklina na lišću ili stabljikama, moguće je da je tlo prezasićeno. U tom slučaju preporučuje se produljiti razmak između tretmana kako bi se biljke oporavile.
Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne: