Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balet i koncert

Za Valentinovo prvo baletni Bolero, pa kantautor Ibrica Jusić

balet
13.02.2011.
u 19:48

Dvije baletne jednočinke - Bolero i Carmina Burana izvest će ansambl splitskoga HNK u 18 sati kao pozivnicu za sve zaljubljene i one koji ljubav tek očekuju

Baletnu izvedbu Bolera na glazbu Carla Orffa i plesnu koreografiju na Ravelovo djelo Carmina Burana priređuje na Dan zaljubljenih 14. veljače u 18 sati Balet splitskog HNK . Dvije plesne jednočinke koreografirane na popularnu glazbupremijenro su izvedene prošle sezone. Oba baleta plešu se uz glazbene predloške koji spadaju u sam vrh liste najpoznatijih i najizvođenijih klasičnih skladbi svih vremena. Bolero je na scenu HNK Split premijerno postavljen u listopadu 2009. Koreografkinja Valentina Turcu pozvala je tom prilikom publiku da se prepusti „trenutku neponovljivog impulsa strasti, nagonske i životne energije“ uz Ravelovo remek-djelo, skladbu koja se praktički sastoji od jedne jedine duge melodije, koja se neprestano ponavlja u dugom crescendu. U koreografiji Turcuove pleše sedam parova, koji se u nepunih dvadesetak minuta koliko traje Ravelova glazba susreću, upoznaju, svađaju, mire, zavode... U znaku boga Erosa je i drugi dio baletne večeri, koji će splitski Balet otplesati uz taktove kantate Carmina Burana Carla Orffa . Najpopularnije Orffovo djelo nastalo je 1937. Tekst je Orff pronašao u istoimenom srednjovjekovnom zborniku u kojemu je jezikom kasne latinštine, srednjovjekovnog njemačkog i staro-francuskoga govora dano naličje te povijesne epohe, a čiji stihovi pjevaju o ljepoti prirode i ljubavi . Frivolna erotika i naturalizam izmjenjuju se i miješaju s duhovitošću i satirom. Mađarski koreograf bogate evropske karijere Youri Vamos premijerno je postavio Carmina u ljeto 2009. uz korištenje maksimalno reducirane scenografije i koreografijom koja, oslanjajući se isključivo na plesna sredstva, razvija iskričavu himnu čiste ljubavi. U Boleru plešu Albina Rahmatullina, Irina Čaban, Julija Pivotskaja, Kristina Luptakova, Jovana Mirosavljević, Matea Milas, Sonja Gaj, Artjom Žusov, Andrej Kremz, Alan Alberto, Vlad Ilcenco, Lev Šapošnikov, Remus Dimache, Romulus Dimache, a solisti u Carmina Burana bit će: Monica Dinoni, Artjom Žusov, Alan Alberto, Albina Rahmatullina, Vlad Ilcenco, Remus Dimache i Romulus Dimache.

Istoga dana u 22 sata na koncertu "U svakom slučaju te volim" nastupit će kantauror Ibrica Jusić. Bit će to rekapitulaciju 46 godina duge karijere ovog po mnogo čemu jedinstvenog kantautora i šansonijera, Dubrovčanina koji je svoju bogatu karijeru započeo na skalinima svoga rodnoga Grada još 1965. Pjevao je na pozornicama najvećih svjetskih koncertnih dvorana, kao što su sidneyska Opera House, Carnegie Hall u New Yorku, China Theatre u Stockholmu, a kao prvi hrvatski pjevač 2004. nastupio je na jazz festivalu u Montreuxu. Poznat i kao „čarobnjak pjevanog stiha“ skladao je na stihove Paljetka, Cesarića, Šantića, Antića, Shakespearea, Brechta, Britvića, Zuppe i mnogih drugih velikih pjesnika. Tijekom svoje duge karijere izdao je sedamnaest dugosvirajućih nosača zvuka (LP-a i CD-a). Značajna je i njegova suradnja s kazalištem, koju je započeo još 1971. sudjelovanjem u nekim kultnim predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama, a nastavlja se i kasnije i to ne samo skladanjem scenske glazbe, nego i nastupima u kazališnim predstavama. Njegov je glazbeni izričaj mješavina različitih utjecaja: talijanskog, francuskog, hrvatskog i bosanskog, tako da je obilježavajući jubilej scenskog nastupanja 2009. koncerte održavao pod zajedničkim nazivom Od Shakespearea do sevdaha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije