Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukativno štivo

U Dubrovniku je hit prvi strip o vitezu Orlandu

Foto: Dubrovački muzeji
1/3
19.09.2019.
u 11:04

“Jednog ljetnog dana, stojeći pred Orlandom na Stradunu, Đivu, Pavlu i Orlandi učini se kako je kameni vitez pomaknuo prst jedne ruke.” Nešto što zvuči nemoguće oživjelo je u prvom stripu o Orlandu. Tko je bio Orlando, gdje je živio, kako je došao u Dubrovnik, ima li ga još igdje osim kod nas, čega se sve nagledao stojeći 600 godina na Stradunu, donosi “Intervju s Orlandom”, ujedno i prvi strip iz edicije Dubrovačkih muzeja, njihovo novo edukativno izdanje u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Dubrovniku.

Baziran na povijesti

– Činjenično je baziran na nacionalnoj povijesti i namijenjen prvenstveno osnovnoškolcima, od šestog do osmog razreda, koji uče razvijeni srednji vijek. No povratna nam je informacija da se iznimno sviđa odraslim ljubiteljima stripa. Na A4 formatu je i ima 42 stranice – kazala nam je autorica teksta stripa, viša pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša.

Autorica ilustracija stripa nedavno je tragično preminula Dubrovkinja Martina Ljutić. Ta 28-godišnja konzervatorica-restauratorica za papir, ali i vrsna ilustratorica preminula je u lipnju, kad se utopila zbog hipoglikemijske kome. U svom mladom, profesionalno sadržajnom životu ilustrirala je brojne brošure i naslovnice knjiga. Njen posljednji rad, strip “Intervju s Orlandom” izdan je njoj u spomen. Strip je također i još jedan od načina na koji Dubrovnik slavi svoju znamenitost. Naime, u srce Grada, ispred crkve svetog Vlaha, kameni Orlando postavljen je 1419., kada ga je uz pomoć domaćeg majstora Antuna Ragusea izradio Bonino di Jakopo iz Milana.

Simbol moći i autonomije

Lik Orlanda postaje simbolom srednjovjekovnih vrlina viteštva, junaštva i odanosti zbog poeme “Pjesan o Rolandu” s kraja 11. st. u kojoj se taj vitez bori protiv nevjernika Saracena, u duhu tadašnjeg zanosa križarstvom. Tri stoljeća kasnije Matteo Maria Boiardi ispjevat će “Zaljubljenog Orlanda”, a u 16. st. Ludovico Ariosto remek-djelo “Bijesni Orlando”. Tako se stvarao mit o čovjeku čiji će kipovi još godinama poslije krasiti gradske trgove po čitavoj Europi, postavljani kao simbol ekonomske moći i autonomije. Na krajnji jug Hrvatske, u Dubrovnik, stiže zahvaljujući Žigmundu Luksemburškom, hrvatsko-ugarskom vladaru, koji praksu postavljanja Orlandovih kipova u zaslužnim gradovima preuzima od svog oca Karla IV.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije