Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović otvorio izložbu Joana Miroa

Zamoljen da prije svega kao umjetnik, a tek potom kao predsjednik Republike Hrvatske u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu otvori izložbu velikog katalonskog slikara Joana Miroa, dr. Ivo Josipović učinio je to s osobitim zadovoljstvom...
30. rujna 2014. u 22:33 22 komentara 2550 prikaza
joan miro
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/23

Zamoljen da prije svega kao umjetnik, a tek potom kao predsjednik Republike Hrvatske u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu otvori izložbu velikog katalonskog slikara Joana Miroa, dr. Ivo Josipović učinio je to s osobitim zadovoljstvom.

Zamolila ga je to ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić koja je zajedno s direktorom francuske Fondacije Maeght Olivierom Kaeppelinom pripremila izložbu čiji je imidž doista oduševio i one, na hrvatski način tipično suzdržane duše! Adut je, naime, zagrebačke izložbe njezin blago mističan postav, sukladan Miroovim umjetničkim vizijama. Kaeppelin kaže: - Izuzetno sam zadovoljan postavom izložbe jer pomaže da jako dobro shvatimo tko je Joan Miro. Lijep je to način da upoznamo Miroa kao slikara, kipara, crtača... Odličan izbor slika omogućuje da se Miroa pokaže kao doista izvrsnoga slikara. Tu je važno znati da su Mattise, Braque i Picasso radili kolaže u slikama, a Miro je radio u skulpturi! Upravo to pokazuje zagrebačka izložba. Jednom riječju, ovdje je prikazan Miroov san – rekao je Kaeppelin za Večernji list. Nebrojene su javne zahvale stizale na adresu globalno važne Fondacije Maeght.

joan miro | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Među govornicima bili su u ime Ministarstva kulture Vesna Jurić Bulatović koja je prije službene riječi došla k nama i rekla: - Prva moja rečenica je "bez riječi sam!" koliko je to lijepo. Dogradonačelnica Zagreba Vesna Kusin komentirala je: - Prekrasno! Zaigrano, radosno, grandiozno! Lijepo da je veliki Katalonac u Zagrebu, i da naš Arheološki muzej za mjesec dana otvara izložbu o kulturi Japoda iz željeznog doba u katalonskoj Gironi. Pandan je to kulturi Ibera na katalonskome tlu... - rekla je dogradonačelnica.

A dr. Ivo Josipović prvo je čestitao svima koji su zaslužni da grad Zagreb ima ovakvu izložbu. Potom je podsjetio na dosadašnju francusko-hrvatsku suradnju, i činjenicu da na gostovanja hrvatske kulture u Francuskoj, iduće godine Hrvatska uzvraća festivalom francuske kulture u Hrvatskoj. - Hvala Fondaciji Maeght koja je omogućila sjajan projekt kulturne razmjene. Zbog toga je Zagreb danas kad je otvorena i nova zgrada Muzičke akademije doista prava prijestolnica kulture – rekao je predsjednik Josipović.

Među brojnim kulturnim uglednicima zatekli smo legendu tv-novinarstva Nedu Ritz! Rekla je za Večernji list: - Sjajno je imati slikarskoga velikana u Hrvatskoj! Da dođe i samo jedno djelo takvog umjetnika, bila bi to velika stvar... Impresionirao me Miro. Posebno je vrijedna njegova velika tapiserija. Mislim da je bitno potaknuti zanimanje za Miroa. Izložba je baš lijepa!, rekla je Neda. Bilo je to prvo svečano otvorenje za VIP goste u Umjetničkom paviljonu koji ne smije odjednom primiti više od 350 gostiju iz sigurnosnih razloga. Drugo otvorenje za uzvanike je 1. listopada., a za građane se Miro izlaže već dan kasnije, od 2. listopada, sve do veljače 2015. godine.

joan miro | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

>>Stigao Joan Miró, slijedi senzacionalna izložba velikog Katalonca u Zagrebu

>>O Miróu govorio kustos Olivier Kaeppelin

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • MXLCLGTG:

    Je li to pocela predizborna kampanja pa sve sto se otvara u HR predsjednik mora prisustvovati.

  • juma:

    Vrhunski domaći umjetnik u radu na istraživanju ruda i gubljenju vremena otvara izložbu vrhunskog svjetskog slikara. Mislim da se Joan Miro okreće u grobu koliko mu je neugodno. Gospodin Josipović se pak okreće prema kamerama i foto aparatima sa smješkom pravednika.

  • autoritet:

    Ivo Josipović akademija, Ivo Josipović Miro - još Ive, molim vas još! još!