Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Leidina preobrazba"

Ovo je zanimljiv roman koji će privući i one koji ne vole fantasy

Znanje
04.03.2023.
u 10:44

Roman Michelle Grierson vodi čitatelje na put u Norvešku u neka davno prošla vremena...

Samo letimičan pogled na bilo koji izlog knjižare, listu najtraženijih naslova za posudbu u knjižnicama, ali i najgledanije televizijske sadržaje dokazuje da je u današnje vrijeme fantasy vrlo tražena roba. U intervjuu za Večernji list Miroslava Vučić, urednica u Školskoj knjizi, pod čijom su paskom i takvi naslovi, to je objasnila vremenima u kojima živimo, a u kojima nema heroja. Ljudima su heroji očito nasušno potrebni i tu na scenu stupa književni žanr fantastike, koji je to uspješniji što je moćniji i začudniji junak oko kojeg se vrti priča.

Prema tom pravilu lako je analizirati i roman “Leidina preobrazba” (Znanje/ Vorto Palabra, urednica Ana Silić, prijevod Selma Muftić Pustički, 18,45 eura), uzbudljivu priču koja čitatelje vodi na put u Norvešku u neka davno prošla vremena. U toj se priči život neobične djevojčice, koju je rodila još neobičnija majka, isprepleće s mitovima te daleke zemlje, vjerovanjima iz doba prije kršćanstva. Dovoljno je reći da se Leidah Pietersdatter rodila kao modra djevojčica s plivaćom kožicom između prstiju ruku i nogu...

No, autorica se ovdje uz uzbudljivu priču o opstanku i mnogobrojne norveške mitove bavi i svojevrsnom tvrdoćom (da ne kažemo baš zatucanošću) tog svijeta. Ali ona ga ne osuđuje, nego kroz bezbrojne poetske opise krajnje opasne prirode i još opasnijeg života u toj smrznutoj ljepoti objašnjava kako su mnogi bježali u vjeru u Boga i tu tražili spas te kako ih je to onda dovelo do praznovjerja (jer teško je bilo napustiti stare bogove), a svi su se ti strahovi u konačnici prelamali na leđima drukčijih. Naravno, uz opće postojanje ljudske zlobe i ljudi koji svoje frustracije liječe uništavajući druge.

Zbog takvog pristupa priči ovaj je roman mnogo više od nečeg što spada u žanr fantasyja, a malena junakinja, kao i njezina majka, postaju simboli svih koji su se u najokrutnijim okolnostima, odbačeni od okoline, morali boriti za svoje mjestu u svijetu. Takva priča zasigurno će se svidjeti i onima koji nisu preveliki ljubitelji fantastike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije