Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka je pala

Ministrica odbila potvrditi smjene riječkog i splitskog intendanta

Patrik Macek/PIXSELL
07.10.2022.
u 13:11

Ministrica Obuljen Koržinek tvrdi da su obrazloženja nadležnih Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata vrlo štura i neargumentirana, te da se posebno u slučaju splitskog HNK-a nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama ni Zakonu o kazalištima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odbila je potvrditi odluke o razrješenjima intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećka Šestana i intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci Marina Blaževića.

Ministrica tvrdi da su obrazloženja nadležnih Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata vrlo štura i neargumentirana, te da se posebno u slučaju splitskog HNK-a nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama ni Zakonu o kazalištima. Naglasila je da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, te da odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku. 

Ministrica je uvjerena da bi ovako sročene odluke Gradskih vijeća bile poništene nakon eventualnog pokretanja sudskog postupka,jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom. Podsjetila je da je ona i principijelno protiv smjenjivanja intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane svoje mandate trebaju odraditi do kraja. Isto tako je rekla da je protiv razrješenja jer se Gradska vijeća nisu niti jednom riječju očitovala o kvaliteti realizacije intendanata koje su odlučili razriješiti, a da su i splitski i riječki HNK bili umjetnički uspješni u mandatima Srećka Šestana i Marina Blaževića.

Nadležnima u Rijeci i Splitu je poručila da sada donesu odluke koje će biti u interesu tamošnjih kazališta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije