Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade Vladimir Nazor

A. Šatara: Ovo je dobri grom iz vedra neba

Nagrade Vladimir Nazor
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Denis Derk
22.06.2018.
u 07:55

Godišnja nagrada Vladimir Nazor iznosi 40.000 kuna, nagrada za životno djelo 80.000 kuna, a nagrađeni dobivaju i plaketu

Sa šesnaest godina snimio sam prvi film, a pedeset i pet godina poslije još snimam filmove - rekao je na dodjeli najviših državnih nagrada na području kulture i umjetnosti slavni filmski redatelj Rajko Grlić, dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti.

S puno odobravanja dočekan je i godišnji Nazor za glumca Gorana Bogdana i njegovu složenu ulogu svećenika u filmu Branka Schmidta “Agape”, a s uzvicima odobravanja i životni Nazor za svestranog glumca i nacionalnog prvaka zagrebačkog HNK Dragana Despota za kojeg je voditelj dodjele, književnik i novinar Dražen Ilinčić rekao da ne zna za lošu kritiku.

Dobio knjigu od Nazora

Najmlađi dobitnik Nazora, pijanist Ivan Krpan, osim što je primio godišnju nagradu, dva je puta zasvirao i Chopina na klaviru Pleyel iz zbirke Gašparović koju u gradu Zagrebu nitko ne želi udomiti. Dobitnik Nazora za životno djelo s područja glazbe skladatelj Dubravko Detoni nazvan je nasljednikom Maleca i Kelemena, a pred uglednicima u Hrvatskom državnom arhivu prisjetio se da je kao mladac recitirao pred Vladimirom Nazorom i za to od velikog hrvatskog pjesnika dobio na poklon knjigu Majakovskog. S puno je šarma i mudrosti životnu nagradu primila slikarica Biserka Baretić, dok je godišnju nagradu na području likovne i primijenjene umjetnosti dobio provokativni umjetnik Dalibor Martinis. Godišnji kazališni Nazor otišao je u ruke redatelja Renea Medvešeka za šarmantni mjuzikl “Tko pjeva zlo ne misli” u zagrebačkom HNK za koji se teško može nabaviti ulaznica.

Šehovićeva životna nagrada

Godišnju nagradu za književnost dobio je pjesnik Branko Maleš za zbirku “Mutno”, dok je životnu izborio dubrovački komediograf i romanopisac Feđa Šehović.

Arhitekt Antun Šatara za životnog Nazora s područja arhitekture i urbanizma rekao je da mu je došla kao dobri grom iz vedra neba. Godišnju nagradu s tog područja primili su Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann, i to za Osnovnu školu Žnjan Pazdigrad u Splitu, prvu novosagrađenu školu u najvećem gradu Dalmacije nakon hrvatskog osamostaljenja.

Nagrade Vladimir Nazor
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije