Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Street art projekt Damira Sobote

Na školi ću oslikati mural od 100 m²

Damir Sobota
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
06.06.2018.
u 12:12

Njegovo je rješenje, šarena apstrakcija koja “vuče” na pozitivu, izabrano među desetak radova prijavljenih na natječaj HDLU

Prazan zid na Osnovnoj školi Matka Laginje, koji gleda na Derenčinovu ulicu, već će idući tjedan dobiti sasvim novu vizuru. Umjesto smećkasto-sivih tonova, površina od stotinjak kvadrata zasjat će u duginim bojama velikoga murala koji će izraditi slikar Damir Sobota. S dizalicom stiže već u nedjelju, a nastojat će megadjelo dovršiti do kraja školske godine, odnosno do idućeg petka. Ako ne bude kiše...

Na primjeru Leipziga

Apstraktni elementi dobro će se nadopuniti, smatra Sobota, s interijerom i stilom šezdesetih godina prošlog stoljeća u kojemu je zgrada sagrađena. Krajem tog desetljeća počela je gradnja škole koja ove godine slavi 50. obljetnicu, stoga je novo ruho došlo kao poklon za rođendan. 

Uljepšao je i čekaonicu Odjela onkologije KBC-a Rebro
Foto: Privatna arhiva Damir Sobota

Sobotino djelo rezultat je javnog natječaja Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) raspisanog prošlog ljeta, a među desetak radova izabrao ga je žiri u kojemu su bili Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU i stanovnik kvarta, Melinda Štefčić, članica Upravnog odbora društva zaduženog za street art, te Bojan Mucko, multimedijski umjetnik, i to u okviru europskog projekta CreArt 2.0. Street art intervencija nastat će pak u sklopu festivala Design District, koji počinje 14. lipnja.

– Žiriju se svidio moj rad, jednako kao i djelatnicima škole, zato što je šaren i veseo, izgleda pozitivno. A i apstraktan motiv odigrao je ulogu jer je neutralan – kaže Damir Sobota koji, objašnjava, nije prvenstveno street artist, već umjetnik koji izlaže u galerijama i čije slike nastaju u ateljeu te ne radi isključivo na ulici iako neka njegova djela stoje na javnim površinama i u institucijama.

Tako je prije godinu i pol oslikao i čekaonicu Odjela za onkologiju na KBC-u Rebro te 50 metara dug zid na Radničkoj 22. Na sličan je način, dodaje Sobota, funkcionirao i poznati umjetnik Julije Knifer koji je oslikao zid u Branimirovoj. Smatra da bi murala na javnim površinama trebalo biti i više, posebice u prometnijim dijelovima grada kako bi ih svi mogli vidjeti, a ne samo, primjerice, oni koji prolaze pored radova u dvorištu Studentskog centra ili Autonomnog kulturnog centra Medika.

– Bio sam nedavno u Leipzigu, koji je puno manji od Zagreba, s 800.000 stanovnika, a prepun je murala. I to onih koji su, poput ovog na školi, izabrani na natječajima. A talenata u Zagrebu ne manjka – kaže Sobota.

Ideju za rješenje koje će niknuti na OŠ Matka Laginje dobio je kad je naslikao maleni kolaž namijenjen da stoji na zidu, a kad je vidio natječaj, pomislio je da bi taj oblik baš dobro pristajao na površini nekog zida jedne od zgrada u zoni oko Martićeve ulice. A baš ovaj zid škole sam je izabrao.

Kolaž koji će “pretočiti” na školu
Foto: Privatna arhiva Damir Sobota

Podloga mora biti savršena

– Super je jer je zid kao veliko, prazno slikarsko platno, a i dozvole smo dobili lakše nego da smo tražili za kakvu stambenu zgradu, gdje moram dobiti privolu više od 50 posto stanara – ističe Damir Sobota.

HDLU će umjetnika honorirati sa 7000 kuna te osigurati materijal i opremu do 8000 kuna, uključujući najam dizalice. Najviše će vremena Sobota provesti u pripremi zidne plohe koju mora dva puta prebojiti kako bi dobio idealnu podlogu za rad.

Pogledajte galeriju: Otvoren stalni postav 'Muzeja Vukovara u progonstvu'

Damir Sobota
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lunar777
14:25 06.06.2018.

Potrebni su domoljubni murali kao onaj novi na podvožnjaku u Vrapčanskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije