Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Rekordni bankroti, dugovi i Madoffova Ponzijeva shema menadžere tjeraju i u smrt

Kriza donosi strašni val direktorskih samoubojstava

07.01.2009.
u 18:29

Globalna financijska kriza, rekordni bankroti, dugovi i Madoffova Ponzijeva shema već naveliko ubiru danak i u životima svjetskih moćnika, milijardera i čelnika multinacionalnih i nacionalnih kompanija, koji jedini izlaz iz crnih izvješća vide u samoubojstvu.

Smrt pod vlakom
Posljednje od njih samoubojstvo je njemačkog milijardera i jednog od 100 najbogatijih ljudi u svijetu Adolfa Merckla (74), čije je poslovno carstvo zbog financijske krize izgubilo milijune dolara. Merckl, vlasnik nekoliko tvrtki, među kojima i farmaceutskog diva Ratiopharma, tražio je od banaka pola milijarde dolara zajma nakon gubitaka zbog špekulacija Volkswagenovim dionicama te kupnje britanskog proizvođača cementa Hansona. Bezuspješno. Psihički i financijski slomljen Merckle bacio se pod vlak.

Jednako je skončao i direktor londonske private-equity tvrtke Olivant Kirk Stephenson, a dva dana prije Božića u newyorškom se uredu ubio francuski menadžer Access Internationala Rene-Thierry Magon de la Villehuchet (65). Pariški mediji pišu da je Villehuchett izgubio 1,4 milijarde dolara vlastitog i novca svojih klijenata uloženih u financijsku piramidu Bernarda Madoffa, optuženog za pronevjeru 50 milijardi dolara i propast investitora širom svijeta.

Iako bi se teško mogli dovesti u kontekst globalne krize, 60 milijuna kuna dugova PPK Valpova pred stečajem jedan je od razloga čudnog nestanka čelnika uprave Branka Srakića (47) sredinom prosinca. Sumnjalo se da je počinio suicid, no živ se vratio kući u Belišće. Nakon oproštajnih SMS-ova bližnjima, Ivan Biškup (49), direktor AP Varaždin i predsjednik nadzornih odbora Croatia busa i ATP Šibenik, to je, međutim, i učinio u rujnu 2007. zbog dugova i problema u poduzeću, a još se pamti i samoubojstvo financijskim ucjenama iscijeđenog Petra Jakopeca, direktora Regeneracije iz Zaboka.

Skandale odnijeli u grob
U lipnju 2008. u svom autu pokraj velikogoričkog groblja ubio se umirovljeni general Damir Goršeta, za kojega se nagađalo da ga je na samoubojstvo natjerala najava HFP-a da će napraviti reviziju poslovanja tvrtke za razminiranje Mungos, koja je za podizvođače uzimala Goršetinu tvrtku Enigma te Dok-ing, a 2006. financijske su teškoće dotukle i Tomislava Mikačića, direktora splitske tvrtke Končar električni uređaji.

Svijet su prošlog stoljeća, 1997. i 1999. tresla i samoubojstva Gerharda Praschaka, šefa austrijske državne Kontrolne banke, te bivšeg potpredsjednika japanske LTCB banke. J. Clifford Baxter, jedan od bivših čelnika Enrona, ustrijelio se 2002. nakon što su u američkom Kongresu počela svjedočenja o kolapsu Enrona, dotad najvećem bankrotu u američkoj povijesti.

Potkraj 2008. ubio se Milan Mladek (48), direktor češke tvornice tekstila Hibler, koji na zahtjev vlasnika nije mogao otpustiti 85 radnika, a godinu prije i Zhang Shuhong, šef vodeće kineske tvornice igračaka Lee Der koja je surađivala s Mattelom, zbog skandala izazvanog povlačenjem milijuna igračaka s američkog tržišta. Samoubojstva u Rusiji ovih su dana pak, zbog gospodarske krize i otkaza, toliko uzela maha – i među poslovnjacima – da se mjesnim vlastima predlaže otvaranje većeg broja ordinacija socijalnih psihijatara.



Želite prijaviti greške?