Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEGETACIJA

Kasno zimsko prskanje ključno je za zaštitu voćaka

brusnica
Arhiva
08.03.2010.
u 09:08

Kod jabuke u intenzivnoj proizvodnji od otvaranja pupova do kraja cvatnje je razdoblje najintenzivnije zaštite od fuzikladija.

Iako su voćnjaci još nerijetko pod snijegom, potkraj veljače i početkom ožujka, s porastom srednjih dnevnih temperatura, završava razdoblje zimskog mirovanja voćaka i počinje bubrenje pupova, a time i sezona intenzivne zaštite voćnjaka od bolesti i štetnika, kaže Davor Hodak, dipl. ing. agr., AgroChem MAKS d.o.o.

Prvo prskanje voćnjaka (zimsko) kod nas se obično obavlja bakrenim pripravcima (Neoram WG i drugi) u kombinaciji s različitim uljima (Prima) ili gotovim kombiniranim pripravcima, kao što je Duopak za zimsko prskanje. Zimskim prskanjem suzbijamo, odnosno smanjujemo potencijal zaraze uzročnika biljnih bolesti. Na jabuci i kruški suzbijamo uzročnike pjegavosti lista i krastavosti plodova (fuzikladij), a kod koštičavog voća (breskva, šljiva, trešnja, višnja, marelica) uzročnike kovrčavosti i šupljikavosti lista. Zimskim prskanjem suzbijamo i prezimljujuće oblike nekih štetnika (štitaste uši, zimska jaja crvenog pauka, lisne uši i kruškina buha).

Često se zbog hladnoće i zastoja u kretanju vegetacije, te čestih kiša, to prskanje mora ponoviti tik pred otvaranje pupova. Zbog moguće fitotoksičnosti bakreni pripravci kod koštičavog voća smiju se primjenjivati samo prije otvaranja pupova, a kod jezgričavog do početka cvatnje. U hobi proizvodnji voća na okućnicama kasno zimsko prskanje obično je ključno. Nakon njega prska se još eventualno dva do tri puta, potkraj cvatnje i u fazi porasta plodova, naročito kod koštičavog voća. To obično daje zadovoljavajuće rezultate u proizvodnji voća za vlastite potrebe. Iznimka je breskva, koju moramo zaštititi od kovrčavosti lista čim se počnu pojavljivati prvi listići iz pupova. To prskanje obavlja se organskim fungicidima kao što su Folpan 80 WDG i Merpan 80 WDG. Za kišnog vremena to prskanje treba ponoviti nakon 6 do 7 dana. Ako je početkom cvatnje koštičavog voća promjenjivo i kišno vrijeme treba ga zaštititi protiv paleži cvijeta i rodnih grančica (Monilia laxa) nekim od fungicida (Systhane 24 E, Indar 5 EW).

Visoki zahtjevi kvalitete voća u prodaji uvjetovali su povećani broj prskanja, naročito jabuke. Uspješna zaštita voćaka do kraja cvatnje najbolji je temelj za dobro zdravstveno stanje i u berbi.

Kod jabuke u intenzivnoj proizvodnji od otvaranja pupova do kraja cvatnje je razdoblje najintenzivnije zaštite od fuzikladija. Bolest se javlja svake godine, više ili manje ovisno o vremenskim prilikama. Do početka cvatnje mogu se koristiti bakreni pripravci. Obično se u početku kombiniraju s organskim fungicidima (Dithane, Mankonor, Merpan), a uoči cvatnje prelazi se na čiste organske fungicide. U nepovoljnim vremenskim prilikama, da bi smanjili rizik od oboljenja, organskim kontaktnim fungicidima dodaju se i sistemični fungicidi, npr. Difcor, Indar 5EW, Systhane 24 E, Domark 40 ME.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?