Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Svi kandidati su složni: Treba povećati izdvajanja za kulturu

Nikolina Butorac iz Živoga zida ocijenila je kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno svijesti o kulturi te najavljuje uvođenje više sati likovnoga odgoja u školsku nastavu
07. rujna 2016. u 14:24 2 komentara 238 prikaza
kulturnjaci 2016.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predstavnici stranaka i koalicija koji će se natjecati na nedjeljnim izborima u srijedu su se u Hrvatskom novinarskom društvu, na tribini Inicijative "Kulturnjaci 2016." zauzeli za povećanje proračunskih izdvajanja za kulturu te predstavili svoje programe za razvoj kulturne politike u Hrvatskoj.

Na tribini su sudjelovali Milana Vuković Runjić (koalicija "Za Premijera"), Siniša Ružić (Most), Bojan Glavašević (Narodna koalicija) i Nikolina Butorac (Živi zid).

Vuković Runjić upozorila je na loš tretman kulture na svim razinama u hrvatskom društvu. – Govorimo o demografskoj katastrofi, a nitko ne spominje problem kulturocida u Hrvatskoj – rekla je i najavila kako će, ako postane ministrica kulture, povećati proračunska sredstva za Ministarstvo kulture na 1 posto, a u tijeku mandata podići ta izdvajanja na 1,5 posto državnog proračuna.

Hrvoje Račić HRVOJE RAČIĆ 'Lika je talac partijskog režima HDZ-a. Znam kako joj vratiti život i kako joj pomoći razvojem poljoprivrede i turizma' goran marić hdz IZBORNO OBEĆANJE HDZ-ovac Marić: HRT-ova pristojba bit će upola manja za umirovljenike s mirovinama manjim od 3 tisuće kuna

Smatra kako su svi dosadašnji ministri loše vodili kulturnu politiku pa sadašnje stanje, kao nasljeđe tih politika, ocjenjuje potrebnom "sanacijom štete".

Vuković Runjić (BM 365): Ako budemo nepismeni, neće biti važno koliko nas ima

Ocijenila je kako hrvatsko društvo mora biti pismeno i znati nešto o sebi te dodala kako će za raspodjelu sredstava iz kulture raspisivati javne natječaje kako bi se svima omogućilo da dođu do javne riječi. Smatra kako iz kulture treba odstraniti elitizam te da svaki hrvatski grad treba imati svoj kulturni život jer je Hrvatska zemlja gradova. Ako budemo nepismeni, onda neće biti važno koliko nas ima, poručila je Milana Vuković Runjić iz stranke BM 365 i prigovorila Siniši Ružiću iz Mosta zbog medijskog napada na Sandru Perković, nositeljicu olimpijskog zlata i članicu stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ružić (Most): Hasanbegovićeva ideologija nema mjesta u kulturi 

Ružić je na tribini kazao kako u Hrvatskoj ima dovoljno pametnih i sposobnih ljudi, ali nedostaje prava mogućnost za realizaciju njihovih kulturnih politika. – Slijedit ću dosadašnje dobre prakse u kulturi – rekao je i dodao kako i on namjerava povećati izdvajanje za kulturu na 1 posto državnoga proračuna. Naglasio je i kako se preraspodjelom sredstava mogu povećati potpore kulturi za 10 do 20 posto, najavivši afirmiranje kulturne i kreativne industrije.

 Ružić je napomenuo kako Most nije sudjelovao u radu Ministarstva kulture niti u izboru vodstva HRT-a. – Hasanbegovićeva ideologija nema mjesta u kulturi – poručio je i dodao kako će, ako bude ministar, vratiti financijsku potporu neprofitnim medijima i civilnim udrugama. Najavio je i smanjenje televizijske pretplate na 50 kuna.

 Glavašević (SDP) smatra kako treba istisnuti utjecaj politike iz kulture, a najavio je i promjenu Zakona o HRT-u te jačanje uloge kulturnih vijeća, kao i povećanje izdvajanja za kulturu na 1 posto iz proračuna. Smatra kako treba podupirati slobodu umjetničkoga stvaranja te da oni koji stvaraju kulturu odlučuju i o raspodjeli sredstava za kulturu.

Glavašević (SDP): Kulturi je potrebna sanacija štete

 Glavašević ističe kako je u kulturi potrebna "sanacija štete" te ocjenjuje kako za takvo stanje nije nitko drugi kriv osim aktualnog tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića.

 Nikolina Butorac iz Živoga zida ocijenila je kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno svijesti o kulturi te najavljuje uvođenje više sati likovnoga odgoja u školsku nastavu. Naglasila je problem isplate honorara te istaknula kako bi i ona proračun za kulturu povećala na 1 posto državnoga proračuna. 

 Organizator tribine je izvijestio kako su na ovu raspravu pozvali sve stranke i koalicije, odnosno njihove izborne kandidate, ali se na njihov poziv HDZ nije odazvao.

>> SSSH zadovoljan nakon sastanka: 'Program nam je kompatibilan s HDZ-ovim'

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Neba:

    To što oni smatraju kulturom većim dijelom spada u Vrapče, a ne u kazalište

  • Cviet Prigorja:

    Vi ste antikultura i treba vam uzeti sve. Ideološki ste nastrojeni antihrvatski, ljevičarenje vam je neokomunističko, regionalno ste uvezani sa posebnom servilnošću prema Beogradu ( bravo Hasanbegoviću, pardon, ovaj Milanoviću).