Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPLINSKI UDAR Grad se dosjetio rješenja

Građani Karlovca će platiti Toplanine dugove

16.01.2009.
u 18:13

Toplanine usluge poskupjet će nakon što se prijeđe na novi sustav mjerenja potrošnje, saznali smo od Stjepana Mrežara, predsjednika Nadzornog odbora Toplane.

Njegova se izjava konkretno odnosi na računanje potrošnje putem brojčanika, koji je i danas u uporabi, uz plaćanje po metru četvornom.

Kraj ‘kreditiranja’
– Kod prijelaza na računanje potrošnje kW/h toplinske energije svatko će platiti koliko konzumira. Grijanje će time biti skuplje; više neće biti kreditiranja građana. Novi će sustav predstavljati pritisak na korisnike da racionalnije troše, jer će mjesečni računi za grijanje biti znatno veći nego što su sada – objašnjava Mrežar, koji ipak ne želi nagađati kada bi taj novi sustav mogao biti uveden.

– Hoće li se to uvesti s početkom sljedeće sezone grijanja ovisi o tome kakvi će biti financijski rezultati u ovoj godini. Cijena usluga nadalje ovisi i o državi. Ona nam nije, primjerice, odobrila povećanje cijena za 31 posto, već deset posto manje, a iz socijalnih razloga, što se također odrazilo na saldo.

Tako su iz te gradske tvrtke najavljeni sljedeći koraci koji bi trebali koliko-toliko poboljšati njezino teško financijsko stanje. Samo zbog plinske krize u Toplani računaju s gubitkom od osam milijuna kuna likvidnih sredstava na kraju tekuće sezone. Pridodamo li tome još i obvezu isplate građanima 14,7 milijuna kuna zbog nezakonitog povećanja cijena usluga od prije nekoliko godina, jasnija nam je slika nezavidne pozicije u kojoj se tvrtka iz Ujevićeve ulice nalazi. Upravo ona tjera Toplanu da na svaki način uštedi gdje i koliko može.

Nema otkaza
– Već provedeno povećanje cijena nije pridonijelo značajnije financijskom poboljšanju tvrtke. Poradi štednje lani je izmijenjeno 1520 metara cjevovoda, što je nedovoljno, jer cijela mreža ima 42 km. S tim poslom treba dalje nastaviti. Od tri kotla, dva trebaju remont, jer samo veliki radi na plin, a ostali na mazut – nastavlja Mrežar i napominje da neće biti otkaza radnicima. Mrežar ističe i da Toplani najviše može pomoći država. Kako se tvrtka uopće našla u toj situaciji, pitanje je za milijun kuna. A možda i za mjerodavne institucije?

Želite prijaviti greške?