Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmeri na koljenima

Prošle godine u Hrvatsku uvezeno 10 tisuća tona gaude

Sir
Foto: Dino Stanin/ PIXSELL
26.02.2016.
u 19:35

Prekomjeran uvoz doveo je do deflacije cijena i urušavanja profitabilnosti sektora čime je izravno ugroženo 30.000 radnih mjesta, tvrdi R. Maras

Prekomjernim uvozom polutvrdog sira i ostalih mliječnih proizvoda, što čine trgovački lanci, ruskim embargom i ukidanjem mliječnih kvota u EU, ovih je dana, čini se, na vidiku novi rat farmera i mliječne industrije. Iz udruge OPG-a Život upozoravaju da je Dukat u sastavu francuskog Lactalisa otkupne cijene mlijeka upravo snizio 8-10%, u zadnjih pola godine i do 20%, te zazivaju i predsjednicu, premijera, prvog potpredsjednika Vlade i resornog ministra da im pomognu.

Feudalni odnos

– Cijene su pale baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke – tvrde iz Života, optužujući i mliječnu industriju i bivšeg ministra poljoprivrede da su im odmogli u stvaranju proizvođačkih organizacija s kojima bi mali i srednji farmeri danas ravnopravnije pregovarali s Dukatom, Vindijom, Megleom i Beljem koji kontroliraju gotovo 70% tržišta. Kad je riječ o Dukatu, koji sam drži 35%, farmeri su, tvrde, u gotovo feudalnom odnosu posvemašnje ovisnosti o otkupljivaču, u kojemu je cijena najmanje važna.

No iz mliječne industrije odgovaraju da je na hrvatskom tržištu trenutačno stanje alarmantnije i od onoga koje i francuske, portugalske, njemačke i grčke mljekare ovih dana tjera u prosvjede, ali su domaći farmeri u prosincu 2015. za mlijeko isplaćivali i 5,19% višu cijenu od prosjeka Europske unije.

– Problemi su ozbiljni. Zbog ukidanja kvota proizvodnja na farmama u EU lani je porasla 2% u odnosu na 2014., za oko 3 milijarde litara novog mlijeka koje je trebalo naći tržište nakon ruskog embarga. To mlijeko završava na najmanje zaštićenom tržištu, u koje spada i hrvatsko – kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, ističući da je danas na policama trgovačkih lanaca u RH gotovo 50% mliječnih proizvoda iz uvoza, a prije pet godina bilo ih je oko 20%.

Dampinški uvoz

Prekomjeran uvoz po dampinškim cijenama doveo je do deflacije proizvođačkih cijena i urušavanja profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora – i farmera i mljekarske industrije – te izravno ugrožava gotovo 30 tisuća zaposlenih u mljekarskom sektoru, upozorava ona. Zbog dampinga trgovaca koji litru uvoznog trajnog mlijeka ovih dana prodaju za 2,49 kuna, a kilogram maslaca za 30, dok je domaćih 250 grama 19 kuna, domaći proizvođači iznajmljuju i dodatna skladišta za proizvode koje ne mogu prodati. Zalihe su navodno veće nego što su bile krizne 2009. – i to najviše u siru, trajnom mlijeku i maslacu koji imaju najdulji rok trajanja.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako je lanjski uvoz sireva u odnosu na 2012., prije ulaska u EU, skočio 88%, a kad su u pitanju polutvrdi sirevi – gauda, ementaler i edamer - i 119%. Samo smo gaude u odnosu na 4 milijuna kilograma u 2012., u 2015. uvezli 10 mil. kilograma – i to za 2,25 eura/kg, koliko smo ga plaćali i 2009., kada je litra mlijeka u Njemačkoj koštala 6 eurocenta manje nego danas. Maslaca je u odnosu na 2012. uvoz veći 93%, a uvoz trajnog mlijeka u zadnjih godinu dana 40%. Mlijeko je očito svima u sektoru prekipjelo, a rješenja problema koji je zahvatio cijelu Europsku uniju zasad nema na vidiku. 

>> Svaki sedmi kruh i pecivo smrznuti stižu iz uvoza, trgovački lanci samo ih dopeku

Komentara 3

C0
cos 01
13:01 01.03.2016.

Revizija privatizacije riješila bi sve te probleme. Naša mliječna industrija je opljaćkana a selo bez finalne proizvodnje i distribucije nemože.Isto će se događati i nakon potpune prodaje Podravke i ako već i sada većina sirovina se uvozi.I dok recimo francusko ili poljsko selo živi bolje nego ikada naša sela propadaju.Nedavno sam prošao dobar dio Slavonije.Ono što nije Todorićevo sve je zapušteno. Srečom pa Todorić posjeduje i većinu Slavonije. Djece gotovo da i nema sem u nekim romskim sredinama.Dakle politika da se pojedincu da sve uništila je u potpunosti demogravsku kartu Hrvatske, uništila je budučnost nas kao naroda.

TO
tolitol
10:42 28.02.2016.

"Zbog dampinga trgovaca koji prodaju kilogram maslaca za 30, dok je domaćih 250 grama 19 kuna...". U ovoj rečenici zapravo je sažeta sva bijeda navedenih "argumenata". Onaj tko ne vjeruje neka u njemačkom Handelsblattu pronađe članak iz 2014. o Aldiju koji je u Njemačkoj tada počeo nuditi 250 grama maslaca za 89 centi. Prijašnja cijena kod različitih njemačkih lanaca bila je otprilike 1,19 eura! Kako li dakle naši proizvođači mogu tražiti od daleko siromašnijih Hrvata da im za istu količinu maslaca plate tri puta višu cijenu??? Kako je moguće širiti dezinformacije da je strani maslac od 7,5 kuna (koji je dakle još uvijek 10-15 posto skuplji u odnosu na njemačku cijenu) rezultat tobožnjeg dumpinga? Kako je moguće govoriti o prezasićenom tržištu zbog ruskih sankcija kad se maslac u Njemačkoj još od 2014. prodaje po cijeni od 6 do 6,5 kuna? Pa zar doista oni misle da smo mi ovdje totalne bu.dale i da bi ovdašnji siromasi trebali plaćati tri puta višu cijenu jer oni nisu u stanju proizvesti maslac po onoj cijeni kakva je već godinama u cijeloj Europi?

PO
ponor
02:19 27.02.2016.

Ma samo se pitam, uz toliko domoljuba ovdje, tko sve to kupuje? Zar smo se prodali za dvije kune jeftinoga sira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije