Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. VINISTRA u POREČU

Od 314 vina najveća slava istarskoj malvaziji i teranu

Vinistra
Foto: Vinistra
1/2
22.04.2015.
u 14:03

Dodjela odličja bit će prvi puta dva dana uoči izložbe a najavljen je i dolazak na svečanost Jean- Marie Auranda, predsjednika OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će predati nagrade

Iz New Yorka javio se Bruno Trapan, presretan jer je čak tamo čuo da je njegov teran najbolji na ovogodišnjoj Vinistri.

Za tu uglednu, 22. međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme, koja se održava od 8. do 10. svibnja u Poreču, upravo je završilo trodnevno ocjenjivanje vina – ukupno je bilo prijavljeno 314 uzoraka. U sklopu toga održana je i jedinstvena manifestacija, Svijet malvazija, tj. 7. neslužbeno svjetsko prvenstvo vina od sorata malvazija. Na ocjenjivanju ovoga je puta sudjelovalo 143 vina iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke. Normalno da su malvazije i terani glavne zvijezde ove smotre.

Vina ocjenjuje međunarodni žiri, sa 50-ak članova, kojem je na čelu Caroline Gilby iz Londona, nositeljica prestižne svjetske titule Master of Wine. Za Vinistru je ocijenjeno i 17 rakija i 14 maslinovih ulja.

 Dodjela odličja bit će prvi puta dva dana uoči izložbe vina u hotelu Laguna Parentium, gdje se i ocjenjivalo, a najavljen je dolazak i Jean-Marie Auranda, predsjednika OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će predati nagrade. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će u porečkoj dvorani Žatika nastupiti oko 120 izlagača. Iz pratećih programa valja izdvojiti  predavanje o veoma opasnoj bolesti, zlatnoj žutici vinove loze koja je lani službeno potvrđena u Istri.

U gastronomskom dijelu izložbe u kojemu se već tradicionalno jela spajaju s vinima,  uvedena je novost, gastronomska zemlja partner, Nizozemska iz koje dolazi chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom. Na Vinistru dolaze i predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g. Jean-Paul Bachyjem koji predsjeda i Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavit će se gospodarstvo ove slavne regije, vinske ceste, a degustirat će se i šampanjci.

Zanimljiv se slučaj zbio u neposrednoj blizini hotela Parentium; nas trojica kolega, članova žirija (još i I. Kozarčanin i D. Barać) za šetnje u studenoj porečkoj noći svratili smo ugrijati se i skratiti vrijeme u Vilu Romana. I tako dvije večeri, pa smo se upoznali i s vlasnikom Tonijem Bankom i saznali da se njihova obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom, glavni je otac Mario. A trećeg dana doznali smo da je u „doigravanju“ baš ta vinarija postala šampion u kategoriji dozrelih malvazija! (Druga šampionska titula, za mlade malvazije, ide u rovinjsku vinariju Panjoka.) Obitelj Banko uzgaja na dva hektara vinograda malvaziju, teran, muškat bijeli, malo i caberneta sauvignona i hrvatice.

Sprave oko 10.000 litara, većinu prodaju  u svom lokalu, prve su butelje napunili 2006 godine, lani su na Vinistri osvojili zlato za malvaziju i za rose. U zaseoku Bašići, uz cestu iz Poreča za Pazin, u lijepoj obiteljskoj kući imaju i atraktivnu kušaonicu koja može primiti 24 osobe i uz vino ponuditi ih i pršutom i sirom.

Uzgajaju i 30-ak stabala maslina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije