Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOPISI IZ JUŽNE AMERIKE

Grad koji u svojoj ponudi skriva jedan neobičan as iz rukava

Putopisi
Mario Martinis
13.04.2015.
u 15:00

Route 36 ilegalni je noćni bar u La Pazu koji u svojoj ponudi na cjeniku među raskošnom ponudom pića nudi i raznorazne opijate, pa tako i čisti bolivijski kokain

Osim strmih planina koje pružaju sve moguće užitke najekstremnijim sportskim fanaticima, ludog noćnog provoda i neobičnih turističkih atrakcija, La Paz u svojoj ponudi skriva i jedan neobičan as iz rukava.

Bolivijske agencije u 2014. godini provele su ankete među 10-tak tisuća stranih posjetitelja. Zbog čega ste za ovo putovanje izabrali baš La Paz, glasilo je pitanje. Gotovo 50 posto ispitanih istaknulo je kako su ovdje došli potražiti kokain, jer se navodno upravo u ovom dijelu Latinske Amerike uživa najčišći i najkvalitetniji na svijetu. 

La Paz, subota, 18 sati. Ulazim u bar hostela u kojem sam smješten, trešti glasna glazba! Neki španjolski hitovi iz 90-tih, rekao bih. Prelazim pogledom po cijeloj prostoriji, lijevo pa desno, lijevo pa desno. Pogled mi omete jedna ruka koja maše. Bio je to Donald, Nizozemac kojeg sam prije nekoliko dana upoznao upravo ovdje i otad smo jedan drugome neizostavni dio večeri. S njim sjede dva Nijemca i jedan Brazilac. 

"Jesi li ikad čuo za Route 36?", upitao me Donald. "Da, čuo sam, čitao sam o tome na internetu", odgovaram. "Ajmo ga naći", ispalio je slavodobitno i udario šakom o stol kao da je rekao nešto revolucionarno. 

Naime, Route 36 ilegalni je noćni bar u La Pazu koji u svojoj ponudi na cjeniku među raskošnom ponudom pića nudi i raznorazne opijate, pa tako i čisti bolivijski kokain. Kao da je to najnormalnije na svijetu, uz naručeno pivo stiže i tacna s crtom bijelog praha u kojem gost neometano može uživati. Prvi je to i jedini bar takve vrste na svijetu, a glas o ovom mjestu munjevito se proširio diljem zemaljske kugle. Već 16 godina Route 36 egzistira tako da svaki tjedan mijenja lokaciju, a jako dobro organizirana mreža hakera i doušnika pomoću raznih internetskih foruma uvijek uspijeva dojaviti svojim korisnicima nove informacije. 

Pošto je kokain u Boliviji zabranjen, policija je godinama pokušavala zatvoriti ovo mjesto, no nije im uspjelo. Zapravo, nekoliko su puta uspjeli napraviti raciju, ali su samo jednom, točnije 2004. godine, pronašli kokain unutar ove pokretnine. Kompletan bar je zaplijenjen, a svi protagonisti završili su u zatvoru. No, već nakon dva tjedana pročulo se kako se cijela priča jednostavno nastavila. Nitko ne zna tko je začetnik ove ideje, tko je vlasnik i tko stoji iza cijelog projekta. Naravno, kako se uvijek radi o novcu, uvidjevši da godišnje u La Paz dolazi na tisuće turista upravo jer su čuli za ovo mjesto, bolivijska vlada odlučila je zažmiriti na oba oka. Postoje glasine kako su se zaraćene strane na koncu nagodile. 

"Imaš neku informaciju gdje se nalazi?", upitao sam začuđeno. "Ma ne, ali saznat ćemo. Brazilac ima jednog prijatelja koji ovdje živi i koji navodno zna gdje se nalazi večeras." I dok čekamo poziv spomenutog La Pažanina, Brazilac otkriva. "Jučer je ovdje bio jedan partijaner iz Japana s kojim sam razgovarao upravo o Route-u i rekao mi je da također ima informaciju gdje se nalazi ovaj tjedan." "Gdje je on?", uzbuđeno je upitao Donald čije se lice pretvorilo u lice nervoznog djeteta koje čezne za čokoladom. 

Za dvije minute konverzacija se potpuno ugasila, Brazilac tapka nogom, Nizozemac grize nokte, Nijemci bešumno ispijaju gutljaj po gutljaj piva. Nakon pola sata nervoze popraćene tek pokojim uzdahom začulo se: "Eno ga!", ispalio je Brazilac kao da je vidio Boga na vratima. Bio je to japanski partijaner kojem kokain nije bio ni u primisli, zaželio se dobrog komada alpake. Nažalost, momak kosih očiju razočarao je sve prisutne. 

"Bio sam sinoć na lokaciji koju sam dobio, ali izgleda kako je informacija bila lažna." "Ne mogu vjerovati", zagrmio je Donald udarivši se otvorenim dlanom po čelu, a potom se okrenuo prema Brazilcu. "Daj nazovi tog svog prijatelja." 
"Rekao je da će on nazvati mene", bio je odgovor kojeg je dobio zauzvrat. 

Nizozemac se potom okrenuo prema meni. "A gdje je ona tvoja Crnogorka? Čini mi se da je ona sve sposobna saznati? Je l' ti ona što govorila o Route-u, jeste pričali o tome? Možda je ona bila tamo? Daj mi njen broj?...", samo su neka od tisuću pitanja koja mi je postavio u minuti, ali mu nisam mogao pomoći. 

"Crnogorka je otišla u Peru i zaboravi da je postojala. A isto tako se malo skuliraj, izgledaš kao Benicio del Toro u Strahu i prijeziru u Las Vegasu." 

Samo nekoliko sekundi poslije sa susjednog stola netko je progovorio: "Dečki, je l' vi to pričate o Route-u 36? Mi bi ga također voljele naći." Bila je to Lisa, Amerikanka koja je sjedila zajedno sa svojom prijateljicom. Njih dvije krenule su u obilazak Južne Amerike, a kao must see u svojoj shemi putovanja označile su upravo La Paz. Pogađate! Njih dvije ulaze u onu 50 postotnu statistiku, one se nalaze ovdje isključivo kako bi pronašle najkvalitetniji i najčišći kokain na svijetu. 

Nervozu i iščekivanje prekinulo je zvono na Brazilčevu mobitelu. Donald je skočio kao da ga je nešto ubolo u stražnjicu. Da, bio je to upućeni tip iz La Paza čiji se poziv dugo čekao. On je automobilom stigao pred hostel i povest će Brazilca sa sobom. Ne i nas. Ne želi imati veze s ljudima koje ne poznaje, a za informaciju gdje se nalazi Route večeras traži 2.000 BS-a. Brazilac ustaje, ispričava nam se, ali protiv odluke prijatelja se ne može. Nizozemac je lud. Bijesni! Vrijeđa Brazilca. Ovaj mu se samo nasmijao i nastavio dalje. Taj potez još je više raspalio Donalda koji je potpuno izgubivši kompas nasrnuo na Brazilca. Udario ga je šakom u potiljak, ovaj se srušio kao pokošen. Nizozemac udara još jače, Brazilac se s poda brani rukama i nogama. Svi su naglo poskočili kako bi zaustavili masakr. Uspjeli smo nekako odmaknuti Donalda, a onda se dogodio potez koji je objasnio cijelu situaciju. 

I dok je Brazilac okrvavljene glave sa suzama u očima još uvijek bio na podu, Lise se zatrčala i svom ga snagom udarila nogom u rebra zaviknuvši: "Svinjo jedna izdajnička." Uvidjevši u što se zapravo pretvorila zabavna potraga za Routeom i spoznaja koja mi je otvorila oči i jasno otkrila s kakvim ja zapravo ovisnicima ovdje imam posla, odlučio sam odustati od svega. Već je ponoć, a ni volje više nemam. Pozdravljam svih i odlazim u svom smjeru. 

Sutra ujutro sam saznao da se potraga za Routeom nastavila do dugo u noć, kako je atmosfera bila maksimalno usijana zbog čega je na kraju došlo do još nekoliko tučnjava, a sve ih je zakuhao ludi Nizozemac. Na koncu je Donald izbačen iz hostela. Je li uspio pronaći Route 36, zaista ne znam! Jer od onog trenutka prvog incidenta i momenta kada su mi njegove oči rekle da je spreman čak i ubiti za crtu tog bijelog praha, više ga nikad nisam vidio. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije