Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pariški salon čokolade

Posjetitelji pokupovali 10 tona čokolade na Masters World Chocolate

Pariški sajam čokolade
Foto: Wenn/Pixsell
1/6
14.11.2014.
u 18:00

Svjetska majstorska elita i ove se godine okupila kako bi okrunila kralja najdraže slastice

I ove godine francuska je metropola bila domaćin svjetskog natjecanja majstora čokolade – Masters World Chocolate koji je okupio najbolje od najboljih, svjetsku majstorsku elitu kojoj je poziv suživot s namirnicom kojoj nitko ne može odoljeti – čokoladom.

Pariški sajam, Porte de Versaillesu, gdje se održalo svjetsko natjecanje majstora čokolade, i ove je godine preplavilo čak 120 tisuća posjetitelja koji su u tjedan dana pokupovali više od desetak tona čokoladnih delicija. No, dok su se u tri velike hale na 20 tisuća kvadrata – Salon du Chocolat – kupovale čokoladne slastice na kakve su naša nepca navikla, a majstori promocije i dizajna zadovoljno trljali ruke, u najvećoj hali bilo je napeto.

Filigranski rad

Ondje se, pod užarenim svjetlima reflektora i budim očima žirija, u atmosferi zasićenoj mirisom održavao Masters World Chocolate i birao najbolji od najboljih majstora čokolade među njih 19. Kategorije su bile strogo zadane, a pogreške su nosile negativne bodove pa su se u kategorijama čokoladna torta, dvije praline – punjena i lijevana te čokoladni desert natjecali regionalni pobjednici iz 19 zemalja.

U posebnoj kategoriji natjecali su se majstori koji su dizajnirali čokoladne skulpture. Za njihovu izradu nije se smio koristiti nijedan kalup, a neke su dosezale i dva metra visine. I dok su majstori čokoladari dizajnirali skulpture, u 24-satnoj bitki za najboljeg majstori su se znojili pred reflektorima i plamenicima za topljenje čokolade kako bi postigli savršenstvo izgleda, arome i izvedbe.

Foto: Wenn/Pixsell

Naime, strogi žiri povećalom je promatrao rubove svake praline koja je, osim blistavosti, morala biti precizno obrađena poput najfinijeg dijamanta. Članovi žirija ujedno su i jedine osobe koje imaju pristup natjecateljima, a svi ostali susprezali su dah promatrajući kako dragocjene mrvice čokolade kapaju sa stolova i iz kalupa. Organizatori natjecanja tri su vodeća proizvođača vrhunske čokolade Callebaut, Cacao Barry i Carma, na čiji su poziv čokoladari, majstori slastičarstva i kreatori visoke mode pristali odabrati najboljeg koji će ponijeti titulu Master World Chocolate.

– Okus je sklad i kontrast, baš kao slatko i kiselo, nešto novo i nepoznato što potiče znatiželju, spaja boje i teksture. Čokolada je više od slastice, to je sofisticirana emocija, a svatko od nas doživljava je posebno – poručile su okrunjene glave iz žirija. I međunarodni novinarski žiri proglasio je svog majstora čokolade koji je ponio titulu u posebnoj kategoriji. Propozicije za sve natjecatelje vrlo su jasne i stroge. Sve, baš sve što se koristi mora biti napravljeno na salonu, sve do posljednjeg cvijeta, latice, praline... Nema montiranja ili lijepljenja, izlijevanja u kalupe...

Samo najbolja čokolada

Do posljednjeg milimetra svaka je kreacija ručni rad. Na raspolaganju im je 100% gotova čokolada, kakaov maslac, kakao u prahu, kakaova masa, a šećer kao čisti sastojak nije dopušten! Koristiti se mogu samo boje od kakaova maslaca, iznimke su brončani, srebrni i zlatni listići i prah.

>>Odlična vijest za sve na dijeti: Čokolada će vam pomoći da skinete kile

>>Najstarija najslađa trgovina na svijetu slastice prodaje od 1827. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije