Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.02.2012. u 12:00

Sve se mijenjalo, ali Vjesnik nije. Uvijek je bio režimski list. Problemi eskaliraju kada gazde više nema. Vlast je poručila Vjesniku da im više ne treba.

Žalosno je kad god se neke novine gase. Mnoge su prestale izlaziti posljednjih godina širom svijeta. No najava države da će odustati od financiranja Vjesnika nije iznenadila. Budimo iskreni, o tome se godinama govori. Prijašnje vlade za to ili nisu imale hrabrost ili nisu imale vremena. Imale su samo jako puno razloga. Jer, naklada je nikakva, utjecaj još manji, a novca nema. Osim iz državnog proračuna.

Franjo Tuđman bio je vjerojatno posljednji ozbiljni čitatelj Vjesnika. Sredinom 90-ih pokušao je spasiti te novine koje su već tada bile u silaznoj putanji. Iako su HDZ i on osobno kontrolirali gotovo sve medije u Hrvatskoj, imao je posebne planove s Vjesnikom. Iz Njemačke doveo je pedantnog i ozbiljnog dopisnika Nenada Ivankovića i dao mu mjesto glavnog urednika. Istodobno, s Pantovčaka tražili su da se koncepcija Večernjeg lista promjeni i odmakne od politike kako bi se osigurao prostor za Vjesnik. Ali, već je bilo kasno. Vjesniku je potonuo još dublje.

U Vjesniku tvrde da je Ivica Račan iskreno želio pomoći. Ivo Sanader je toliko stavio šapu na te novine da je bilo sramotno prebrojavati njegove fotografije svaki dan. Jadranka Kosor i sama kaže da za Vjesnik nije imala vremena. Kao ni za HTV. I to joj se doista može vjerovati.

Cijela je novinskoizdavačka industrija u teškoj krizi pa je samim time i Vjesniku još gore. Međutim, problem je u tome što su te novine postale nerelevantne. Još polovicom 80-ih Vjesnik se otvaralo (ponekad i sa strepnjom) jer se pažljivim iščitavanjem uvijek moglo doznati “čija nana crnu vunu prede” u kockici (CK SKH). A mogli su se, s druge strane, pročitati i najrelevantnije analize brojnih stručnih komentatora i vanjskopolitičkih analitičara i dopisnika.

Možda je baš zato Mate Granić, kao ministar vanjskih poslova, realno postao jedan od grobara Vjesnika. U diplomaciju je iz Vjesnika preveo takva imena kao što su Vladimir Drobnjak, Hido Biščević, Zoran Vodopija, Aleksandar Milošević... Tih godina, ali i prije u druge redakcije prelazili su Inoslav Bešker, Mirko Galić, Denis Kuljiš, Mladen Pleše. A ne treba zaboraviti da su iz Vjesnika potekli i ljudi koji su stvorili svoje velike medijske kompanije: Uroš Šoškić i, naravno, Ninoslav Pavić. Sve se to nekoć zvalo Vjesnik. (Mada, nije pošteno nabrajati imena jer se uvijek nekoga neopravdano zaboravi.)

U to doba Vjesnik se nije subvencionirao iz proračuna. Uvijek su u toj uglednoj i elitnoj redakciji novinari i urednici imali najbolje plaće, lakše dolazili do stanova i dobro plaćenih dopisničkih gaža u inozemstvu. Sve je plaćao tzv. SOUR, izdavački mastodont koji je slovio za najbolju takvu kompaniju u ovom djelu Europe.

Sve se mijenjalo, ali Vjesnik nije. Uvijek je bio režimski list. Projekt pretvaranja Vjesnika u tzv. provladin list (ma što to praktično značilo), nikada nije realiziran. Uvijek je imao gazdu.

Problemi eskaliraju u trenutku kada gazde više nema. Vlast je poručila Vjesniku da im više ne treba. Nažalost, baš u trenutku kada je list postajao sve bolji i bolji. Novinari i urednici, svjesni valjda i sami da im uvijek prijeti opasnost gašenja, ozbiljno su se trudili. Trude si sada. Objavili su izjave stotinjak javnih djelatnika koji prosvjeduju i pozivaju na čuvanje lista kao kulturne i društvene baštine. Kažu, novac se mora naći. A da su svi oni koji sada liju krokodilske i licemjerne suze ponekad izvadili koju kunu na kiosku i kupili novine, možda bi bilo drukčije.

Neki kažu da su printani mediji zastarjeli i da su na umoru. Portali i internet preuzimaju prioritet. Nisam baš u to siguran. Ima puno čitatelja dnevnih novina koji ne otvaraju portale, ali ni ne kupuju novine. Jednostavno odu u kafić popiju kavu za šest kuna i pročitaju dvoje ili troje dnevne novine. I tako stotine čitatelja na nekoliko primjeraka.

Nikada nisam čuo da je netko u kafiću tražio Vjesnik. To je, nažalost, jedina istina.

Komentara 39

ST
\"stina\"
12:11 20.02.2012.

Koje su novine stvarno bankrotirale vidi se po broju izbrisanih komentara i baniranih komentatora na toj temi.

Avatar Rambo
Rambo
12:22 19.02.2012.

pa nek čita ....i dalje...

OB
-obrisani-
20:53 19.02.2012.

Nestadoše svi moji komentari + korisnički račun... Nema veze, ponoviti ću: ______ HDZ nikada nije imao ni sličnu kontrolu medija kao ovi \"proeuropski jugoslaveni\". Dr. Franjo Tuđman je za ove \"izmislio\" demokraciju. ______

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?