Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.02.2014. u 12:00

Liječnici iz Rumunjske koji rade u Velikoj Britaniji već su postali žrtvama žestoke medijske kampanje

I Drakula je krenuo u pečalbu, a to mu je od 1. siječnja ove godine omogućila Europska unija! Londonski gradonačelnik Boris Johnson pridružio se kreiranju mržnje protiv doseljenika iz Rumunjske sarkastičnom primjedbom da se ne može zaustaviti da cjelokupna populacija Transilvanije ne dođe u London i utabori se kod Marble Archa. Ovom suptilno sarkastičnom primjedbom kao da je svojim sunarodnjacima želio poručiti da u njihovu zemlju stižu krvi žedni vampiri iz Rumunjske koji će isisati život iz poštenih Britanaca i uzet im ono najvrednije što imaju. Ova izjava nije tek slučajna šala ili dosjetka, već izgleda kao nešto što je duboko promišljeno. Vampiri su simbol sveukupnog zla koji je duboko zakopan u kolektivnu podsvijest Europljana. Stoga je poistovjećivanje Rumunja koji dolaze u Veliku Britaniju da bi našli posao s vampirima zapravo otvaranje nevjerojatne hajke. Protiv vampira se bori uz pomoć križeva, češnjaka i glogovih kolaca, no kako su ta sredstva danas teško prihvatljiva, ona su se transformirala u vrlo perfidno širenje mržnje protiv svih koji dolaze iz Rumunjske. Sva su sredstva dopuštena u toj arhetipskoj bici protiv zla.

Britanska vlada gotovo da nije ništa učinila da zaustavi ovu kampanju. Sve je već otišlo tako daleko da su bolesnici po britanskim bolnicama počeli beskrupulozno maltretirati liječnike (među kojima ima i zaista vrhunskih specijalista) iz Rumunjske koji su u njihovu zemlju došli u nadi da će biti prihvaćeni. Kako se osjeća zubar koji se iz Bukurešta u London doselio prije tri godine kojemu pacijent koji je došao plombirati zub kaže da ne bi trebao raditi kao zubar nego kao čistač zahoda ili berač jagoda na farmi? Problem je već tako ozbiljan da se određeni broj građana tih dviju zemalja, koji žive u Velikoj Britaniji, udružio u Alijansu protiv diskriminacije Rumunja i Bugara. Članovi su uglavnom viskoobrazovani ljudi koji su u Britaniju došli kako bi dobili bolje plaćeni posao i kako bi se mogli dalje obrazovati i usavršavati. Dobar dio njih ima magisterije i doktorate i tamošnjoj javnosti poručuju da im nije namjera nanositi štetu britanskom društvu, već dati svoj doprinos kako bi to društvo bilo još bolje i naprednije. No uzalud sve to jer je atmosfera linča već stvorena i više je ništa ne može zaustaviti.

U drugoj sličnoj priči žrtve bismo trebali biti mi Hrvati. Upravo bismo mi mogli postati prve žrtve rezultata referenduma u Švicarskoj na kojemu se tanka većina tamošnjih birača izjasnila za oštro ograničavanje uvoza radne snage. Argumenti tamošnje desno usmjerene stranke jest da strani radnici stvaraju dodatno opterećenje za sustav zdravstva i transporta te da ruše cijenu rada, što nanosi izravnu štetu Švicarcima jer i njima pada zarada. Stoga je i ovaj referendum zapravo vrlo suptilna i pod ozračjem demokracije skrivena kampanja stvaranje mržnje protiv “nekih tamo stranaca koji nam žele uzeti ono što nama pripada”.

Krizna vremena plodno su tlo za ovakve pojave ponajprije zato što se svi osjećaju ugroženo i oštećeno, a u takvom stanju svi koji dolaze izvana i postaju neprijatelji, oni koji ugrožavaju egzistenciju nacije. U tom kontekstu zanimljivo je promotriti i jedno remek-djelo njemačke kinematografije iz 1922. Riječ je o filmu Nosferatu. Povjesničari desetljećima raspravljaju o tome da je taj film poslužio kao jedna od odskočnih dasaka za stvaranje antisemitizma u Njemačkoj. Naime, lik vampira Nosferatua oblikovan je tako da potpuno nalikuje prikazima Židova u tadašnjim karikaturama. Uz optužbe da su Židovi zapravo krivi za slom Njemačke u Prvom svjetskom ratu, to se može shvatiti kao suptilno pokretanje kampanje za stvaranje mržnje, i to na dugi rok. Svi znamo kako je to završilo. Zato nije čudno da papa Franjo neprekidno upozorava da je prihvaćanja stranaca jedan od temeljnih načina izražavanja kršćanske ljubavi.

Komentara 4

Avatar DonLon
DonLon
18:19 20.02.2014.

Tipican clanak Vecernjeg Lista. Zvrda, zdola, lazi, mazi, ofrlji, odveslaj na bezbroj nevezanih strana i onda sutra pisi nesto isto tako meritorno i suvislo o, recimo, kvotama za ribolov zlatnih ribica u Patagoniji. Neznanja i nerazumijevanje nikada ne smeta vrlim vecernjakovcima.

XA
xaron
15:23 19.02.2014.

Naši doktori i drugi visokoobrazovani prijete masovnim odlaskom vani ako im se ne... Dobro je da se zna i to drugo lice emigracije. Biti stručnjak i raditi vani i nije tako jednostavno kako se ovdje misli. Moraš biti bolji od od lokalaca, a svaka greška ti se uvelicava mnogo puta, rad tamo je kao hod po jajima .

IP
info_punkt
13:08 19.02.2014.

prije će biti da će Britanci posisati krv potomcima grofa Drakule... zato su ih i primili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije