Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA IMPULSA

VIP, T-Mobile, Tele 2 – tko je najjeftiniji?

'06.07.2010., Zagreb -Djevojka caska mobitelom na Trgu bana Jelacica.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
26.08.2010.
u 20:00

Udruga Telekom pokušala je izračunati koji mobilni operater ima povoljniju pretplatu.

Može li se doista izračunati najjeftinija pretplatnička tarifa za mobitele? U potrošačkoj udruzi Telekom to su pokušali. Postavili su kriterije i jednostavno ''izbacili'' rezultate. Znali su, kaže Đuro Lubura, da će izazvati buru među operaterima, no pristup je bio jednak prema svima.

Operateri u pravilu nude priličan broj kompliciranih tarifa i opcija, što prosječnom korisniku znatno otežava izračun i usporedbu, objasnio je ciljeve Đ. Lubura, te najavio periodično objavljivanje ovakva izračuna. Upitali smo mobilne operatere za komentar računice udruge. Jednoglasni su ocjeni da se tarife kroje individualno prema navikama potrošača te da rezultati ovise o tome.

>>Tablica najjeftinijih pretplatničkih tarifa za privatne korisnike kod 
svih mobilnih telekomunikacijskih operatera u Republici Hrvatskoj (izračun Telekom udruge)

Sporni parametri
Vipove tarife krojene su prema individualnim potrebama korisnika i kao takve teško su usporedive s ponudama drugih operatera na tržištu, tvrde vipnetovci te u pitanje dovode relevantnost i metodologiju izračuna.
– Već u startu varijable su krivo postavljene i ne odgovaraju ni približno prosječnom korištenju mobilnih usluga, a kada se pokušavaju usporediti, slikovito rečeno, kruške i jabuke, onda se podaci mogu različito interpretirati – kažu u Vipnetu.

Iz Tele2 pak pozdravljaju sve izračune koji bi korisnicima olakšali snalaženje, no uvjereni su da su u ovom slučaju oštećeni jer njihova akcija nije uračunata. Rade li se već usporedbe i ulaže li se veći trud u takve izračune, uzorci potrošnje trebali bi odgovarati stvarnom modelu ponašanja hrvatskih korisnika, smatraju u Tele2. HT je jedini udruzi dostavio podatke, a također upozoravaju da su parametri utjecali na rezultat.

Što se ne vidi
Ono što se ne vidi u tablici, poručuju iz Vipneta, jest da njihov korisnik uz tarife dobiva mobitele već po cijeni od 9 kuna i besplatan podatkovni promet, što u konačnici i te kako mijenja sliku o tome koja je tarifa najpovoljnija. Sve to zbunjuje potrošača, zbog čega smatramo da s ovakvim istraživanjima treba biti jako oprezan. U Tele2 ističu:
– Posebice je, naime, zanimljiva činjenica kako je udruga u izračun uvrstila promotivne akcije konkurencije, a u slučaju Tele2 nije uvrstila promocije, nego samo osnovnu tarifu. Smatramo kako se trebaju koristiti osnovne tarife radi dobivanja transparentne usporedbe, jer sve promotivne akcije imaju svoj vijek trajanja, pa i  jedna od ovih koje navodi udruga istječe 31. kolovoza te bi ova tablica već sljedećeg tjedna sasvim drukčije izgledala, naravno, u korist Tele2. Ujedno, koristimo ovu priliku da se očitujemo i na netočnost izračuna u sve tri kategorije potrošnje. Pravi su iznosi, prema računu udruge, 4680 kuna, 11.700 kuna te 23.400 kuna.

Pozivi su duži
U HT-u kažu da su u traženim modelima pozivi definirani u trajanju od jedne minute, iako razgovori u prosjeku traju znatno dulje. Zbog tog parametra trajanja poziva tarife HT-a ispadaju skuplje nego što to zapravo jesu. To se ponajprije odnosi na Tarifu za sve 500, čiju glavnu pogodnost predstavljaju upravo besplatni razgovori nakon prve minute. Prekratko trajanje poziva znači i veći broj poziva unutar zadanih minuta, a samim time i veću naplatu naknade za uspostavu poziva.

 

Komentara 63

TM
trade_mark
09:04 27.08.2010.

mrzim mobitele!!!

ZA
zami
21:24 26.08.2010.

Lažu i muljaju, Hrvatska je eldorado za zgrtanje love svih telekom operatera.

PR
PrIslA
00:29 27.08.2010.

Ja moram priznati da koristim tele,i tako se i osjecam!:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije