Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI POREZNE UPRAVE

U godinu dana vrijednost izdanih računa pala 4 posto: Najviše pretrpjelo ugostiteljstvo i turizam

Zagreb: Porez iskazan na printanom računu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
08.02.2021.
u 15:48

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj i vrijednost računa porastao je za po četiri posto

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan broj računa smanjen je za 13 posto na godišnjoj razini, a njihov iznos za četiri posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 1. do 7. veljače 2021. u svim djelatnostima izdano je 34,03 milijuna računa, što je za 13 posto manje nego u usporedivom tjednu 2020. godine. 

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 2,8 milijardi kuna, što je 103,6 milijuna kuna ili četiri posto manje na godišnjoj razini.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj i vrijednost računa porastao je za po četiri posto, pa je tako izdan 24,1 milijun računa ukupne vrijednosti 2,14 milijarde kuna.

No, osjetan pad bilježi se u ugostiteljstvu i turizmu - broj fiskaliziranih računa je na godišnjoj razini manji za 79 posto, a njihova je vrijednost smanjena za 70 posto. Tako je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 1. do 7. veljače ove godine izdano 1,3 milijuna računa, a njihova je vrijednost iznosila 73,3 milijuna kuna.

Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa na snazi su mjere kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Trgovinama i trgovačkim centrima su pak uvedena ograničenja prema kojima za svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za tri posto

U odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 25. do 31. siječnja 2021. godine, broj fiskaliziranih računa prošloga tjedna je povećan za deset posto, a njihova vrijednost za tri posto.

Pritom, u trgovini je na tjednoj razini broj računa skočio za 11 posto, a njihova vrijednost za tri posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj izdanih računa povećan za 15 posto, uz rast njihove vrijednosti za četiri posto.

Od početka koronakrize vrijednost računa 29,7 mlrd kn manja

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače 2020. do 7. veljače 2021. u odnosu na usporedivo razdoblje prije godinu dana, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 16 posto.

U razdoblju od 24. veljače prošle do 7. veljače ove godine tako je izdano 1,74 milijarde računa, čija vrijednost doseže 160,8 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 23. veljače 2019. do 7. veljače 2020. godine bilo izdano 2,3 milijarde računa, ukupne vrijednosti 190,5 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana je manja za 29,7 milijardi kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 17 posto, na 1,1 milijardu, dok je njihova vrijednost pala sedam posto, na 116 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 45 posto, na 221,4 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 49 posto i iznosi 13,9 milijardi kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije